hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Bodrogi József: "a következő fél év hangos lesz"

Bodrogi József egészségügyi közdazdász írt cikket a Világgazdaság ma megjelenő számában a gyógyszerpiacot érintő döntésekről és azok előre nem látható következményeiről.

Ismeretes, hogy a Széll Kálmán-terv jövőre 83 milliárddal csökkenti a jelenleg 343 milliárd forintos gyógyszertámogatást, 2013-ban pedig további 37 milliárdos szűkítés várható. E szerint a mostani gyógyszertámogatást durva számítással egyharmaddal nyirbálják meg. Ezt a szokatlan és drasztikus beavatkozást a makrogazdasági egyensúly, a költségvetési hiány keretek között tartása igényli.

Egy év alatt ilyen hatalmas csökkentést az Európai Unió tagállamaiban még soha nem hajtottak végre. A gyógyszer-politikai és az iparpolitikai érvek azonban nem teljes mértékben ismertek. Csaknem tételként fogalmazható meg, hogy Magyarországon az elmúlt húsz évben az egészségügy a makrogazdasági egyensúly elérésének "mintaterepe" volt, hiszen az 1995-ös elhíresült Bokros-csomag, a 2006-os konvergenciaprogram és, úgy tűnik, a 2012-es Széll Kálmán-terv is vitézkedik az egészségügyi kiadások csökkentésében, amelynek kiemelt területe a gyógyszertámogatás.

A hazai gyógyszer-támogatási rendszer kialakulása, átalakítása és fejlődése a közgazdaságtanból ismert "stop and go" fogalmával, ciklusaival jó leírható. Amikor a gazdaság túlteljesített, akkor a gyógyszer-támogatási keretek esetenként szakmailag nehezen indokolható módon is emelkedtek. Amikor pedig a "stop"-lámpa világított, késsel és bárddal közlekedtek a döntéshozók a gyógyszertámogatás rendszeréhez.

A teljes cikket a Világgazdaság ma megjelenő számában olvashatja.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés