hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Bizonyíthatatlan lesz, hogy a károsodás a munkáltató felelőssége

Schiffer András a 24.hu-n azt írja, hogy az üzemorvosi vizsgálat eltörlésével a háziorvosi praxisok bevételeit is megvágta a kormány.

Lehet bombasztikus túlzással vádolni a VDSZ közleményét, amikor azt kiáltja világgá, hogy „Halálba kergetheti a dolgozókat Semjén új javaslata”, a törvényjavaslat alapján viszont tényleg megszűnik az egyes tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás prevenciója, amelynek során kiderülhet, hogy a dolgozó egy akkugyárban mennyi nikkelt szippant be, vagy egy műszakos dolgozó keringési és szívelégtelenségi panaszban szenved. A VDSZ nem a levegőbe beszél: a komáromi akkumulátorgyár esetében a munkavállalók vérszintjében igen magas volt a nikkeltartalom és csak a szakszervezet követelésére kezelték a helyzetet.

Háziorvosok elmondják, hogy aktívkorú honfitársaink jelentékeny részénél kizárólag azért derül fény egy-egy rizikófaktorra (például cukorbetegség, magas vérnyomás), vagy korai stádiumú daganatos megbetegedésre, mert a munkaköri alkalmassági vizsgálaton kötelező megjelenniük. Ezentúl nem így lesz.

Arról nem is beszélve, kötelező munkavédelmi oktatás és szűrővizsgálat hiányában, a későbbi egészségügyi problémák jelentkezésénél nem lehet majd bizonyítani, hogy az egészségkárosodás a munkáltató felelőssége volt. A kormány tehát – újfent a munkavédelmi oktatást lenullázó 2023. évi LXX. törvényhez hasonlóan – nem pusztán „adminisztratív tehertől”, költségtől mentesíti a foglalkoztatókat, de a kárfelelősségüket is mérsékli. Nem utolsósorban jegyezzük meg azt is, a foglalkozás-egészségügyi ellátás egyelőre temérdek háziorvosi praxisnak hoz tetemes bevételt. Az úgynevezett nemzeti kormány pedig ezzel a húzásával megint a hazai középegzisztenciáktól csoportosítana át jövedelmet a multikhoz. A munkaerőkölcsönzés térhódítása a munkajogi védelmet számolja fel, a sztrájkjog és a szakszervezetek meggyengítése a bérharcot töri le, pár hete megszűnt a kötelező munkavédelmi oktatás. Most a foglalkozás-egészségügy a soros.

Schiffer András ügyvéd teljes írását a 24.hu közli.

(forrás: 24.hu)

Könyveink