hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Bizakodó medikusok

Céltudatosak a leendő orvosok

Az általános orvosképzésben részt vevők pozitívabban látják jövőjüket, mint a többi egyetemi-főiskolai szakon tanulók. A leendő orvosok általában elégedettek az oktatás színvonalával is, sőt úgy gondolják, az itthoni intézményekben magasabb színvonalú tudást szerezhetnek, mintha a hasonló képzést nyújtó uniós egyetemeken tanulnának.

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tavaly készített és a közelmúltban közzétett felmérése során majdnem ötezer diákot kérdezett meg az ország egész területéről arról, miért választották azt az intézményt, ahova járnak. A kutatásból kiderült: a legcéltudatosabban az orvostanhallgatók választanak: az orvostudományi egyetemeken tanulók csaknem egyharmada (29,6 százaléka) állítja, hogy már kisgyerekként elhatározta, orvos lesz. (Az egyéb szakokon tanuló diákok körében ez az arány mindössze 11 százalék.) Az orvostanhallgatók esetében nyilvánvaló, hogy a pályaválasztásban a racionális szempontok mellett komoly szerepet játszanak az emocionális tényezők és a gyakori, részben tudatos, részben automatikus családi mintakövetés. Nem véletlen, hogy az orvostanhallgatók között nagyon kevesen vannak, akik egyetemi tanulmányaik alatt meggondolják magukat, és más pályát választanak.

A vizsgálatból kiderült, hogy az általános orvosképzésre jelentkezők a cél érdekében túlbiztosítják magukat: a hallgatók közül tavaly minden ötödik négy helyre is beadta a jelentkezését, ami a gyakorlatban az összes képzőhelyet lefedi. Mivel erre a szakra rendszerint központi felvételi dolgozatot kell írni, így egy felvételivel pályáztak négy helyre, minden bizonnyal arra számítva, hogy az egyes intézményeknél egymástól eltérően alakul a felvételi ponthatár.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Leopold Erika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés