hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Biotinta testen belüli 3D-nyomtatáshoz

A Gyártástrend szerint szöveteket, amelyeket a testünk használatba vesz, már tudnak nyomtatni – nem csak a testen kívül.

A szervek 3D-nyomtatása már nem sci-fi, de még mindig óriás kihívást jelentenek az implantáció és a bemetszések által okozott problémák, a gyulladások és hosszas regeneráció. Ezekre nyújthat megoldást az új biotinta, amelynek segítségével kis bemetszéseken át bejutva a testbe, azon belül lehetne 3D-ben kinyomtatni szöveteket.

A biotinta élő sejtekből áll, amelyek gélben szuszpendálnak, biztonságosak az emberek belsejében történő alkalmazásra és elősegíthetik a 3D-nyomtatást a testben. A test belsejében végzett bionyomtatás egyik kihívása az, hogy a jelenlegi biotintákhoz gyakran szükség van ultraibolya fényre, hogy megszilárduljanak, de az ultraibolya sugarak károsíthatják a belső szerveket. Egy másik kihívás pedig, hogy hogyan lehet hatékonyan rögzíteni a nyomtatott szöveteket a lágy élő szervekhez és szövetekhez.

A Biofabrication folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a kutatók kifejlesztettek egy biotintát, amely látható fény segítségével megszilárdulhat. Sőt, a tinta testhőmérsékleten is nyomtatható volt – a korábbi biofestékek túl folyékonyak voltak a testhőmérsékleten ahhoz, hogy nyomtatásban megőrizzék alakjukat.

A kutatók arra figyelmeztetnek, nem törekszenek arra, hogy egy teljes szívet vagy vesét a testben, minimálisan invazív eljárással nyomtassanak ki. A szokásos biológiai lehetőségek kibővítéséről van csupán szó, amellyel lehetővé válik a gyorsabb gyógyulás, célzott gyógyszeres terápia vagy különböző fertőzések megakadályozása. A test belsejében történő bionyomtatást, a tudósok robotsebészek közbenjárásával képzelik el.

(forrás: Gyártástrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink