hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Tudomány

Bioszenzorokkal kimutatható a skizofrénia gyógyszereinek hatása az agy biokémiájára

A vizsgálatban a san diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói bioszenzorok segítségével kimutatták, hogy a skizofrénia kezelésére széles körben használt egyik gyógyszercsoport miként befolyásolja a kémiai kommunikációt az agyban.
A skizofrénia egyik legjellegzetesebb tünete az érzékcsalódás, főleg a hallucináció, azonban a skizofrének számára nehézséget jelent a figyelem fenntartása és az, hogy meghatározott sorrendben idézzék fel emlékeiket. Ezek a kognitív zavarok nagyon megnehezítik vagy akár lehetetlenné teszik munkavégzésüket.

Ma a skizofréneknek leggyakrabban az úgynevezett atipikus neuroleptikumok valamelyikét írják fel, mivel ezek a kognitív teljesítménít is javítják. Mindeddig azonban nem tudtuk pontosan, hogy hogyan befolyásolják ezek a szerek az agy kémiai rendszerét. Az ismert volt, hogy az atipikus neuroleptikumok hatására nagy mennyiségű acetilkolin szabadul fel, azonban ugyanakkor blokkolnak is egy olyan sejtfelszíni receptort (az M1 receptort), amelyhez az acetilkolin kötődik. A kérdés az volt, hogy melyik hatás dominál.

Ennek megválaszolásához a Lee Schroeder és Quoc-Thang Nguyen vezette kutatócsoport olyan sejteket állított elő, amelyeknek megváltozik a színe, ha az acetilkolin a sejt M1 receptoraihoz kötődik, és így láthatóvá tették a receptorkötődést. A CNiFER-eknek (ejtsd: szniffer) nevezett sejteket patkányok agyába ültették, majd az agy egy olyan, mélyen elhelyezkedő struktúráját ingerelték, amelyről ismert volt, hogy ingerlés hatására acetilkolin szabadul fel a közelében. Ahogyan azt várták is, a beültett CNiFER-eknek megváltozott a színe. Ezután a patkányoknak két atipikus neuroleptikum valamelyikét adták be, és megismételték a stimulációt. Ekkor kimutatható volt, hogy a neuroleptikumok megakadályozzák a színváltozást, vagyis a szerek receptorblokkoló hatása dominál.

A CNiFER-ek további haszna, hogy viszonylag egyszerűen át lehet alakítani őket úgy, hogy másféle receptorok aktivitását jelezzék – írták a szerzők a  Nature Neuroscience-ben megjelent közleményükben, amelyet a The Medical News ismertetett.

Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink