hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Biochip a laborban

Néhány éven belül alapjaiban változtathatja meg a laborvizsgálatok menetét egy új berendezés. A kétszáz tudós segítségével tíz év alatt kifejlesztett készülék rendszeres, nagyszámú beteget érintő alkalmazására Európában elsőként Magyarországon kerül sor, a Szent János Kórházban.

Napjaink legkorszerűbb laboratóriumi diagnosztikai berendezéseinél hússzor hatékonyabb és gyorsabb az az Evidence elnevezésű, biochip technológián alapuló berendezés, amelyből jelenleg csupán hét darab található a világon. A 75 millió eurós költséggel megalkotott készülék egyetlen vérmintából kétszázféle anyagot – többek között hormonszinteket, tumormarkereket, biológiailag aktív fehérjéket, drogokat, gyógyszerszinteket – képes kimutatni. Fejlesztése még nem ért véget, így elképzelhető, hogy néhány hónap múlva további kétszázféle – egyebek között allergológiai és genetikai – vizsgálati adat közlésére is alkalmas lesz. Maga a gép 180 mintából óránként 3600 laboratóriumi eredmény meghatározására képes. (Összehasonlításul: a napjainkban általánosan használt legmodernebb hormonautomaták teljesítménye ugyanennyi idő alatt csupán 100-150.)

Dr. Faragó Ferenc, a Szent János Kórház központi laboratóriumának vezetője szerint a kétfajta vizsgálati módszer költségeit nehéz összevetni. A hormonautomatával például egységnyi reagens felhasználásával egységnyi árért végezték a vizsgálatokat, míg az Evidence panelben dolgozik: a biochip egy négyzetcentiméteres területen egy időben 23 vizsgálatot végezhet el. A vizsgálat ára mindig annyi, ahány eredményt ebből az orvos felhasznál. A laborvezető úgy véli, az új berendezés működtetése az időmegtakarítás miatt lehet hosszú távon olcsóbb, mint a hagyományos módszerek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lóránt Ida
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés