hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Biankó csekk a felügyeletre

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szinte valamenynyi képviselője hiányosnak, a lényegi elemeket nélkülözőnek minősítette az egészségbiztosítás körében végzett tevékenység felügyeletéről szóló törvény tervezetét. Ennek ellenére a kormánypárti politikusok 13:9 arányban általános vitára alkalmasnak minősítették a szaktárca által benyújtott javaslatot, miközben nem voltak tisztában azzal, miből, mennyiért, milyen jogszabályi környezetben, mekkora apparátussal, milyen feladatokat, milyen hatáskörrel lát majd el a felügyelet.
Dr. Kovácsy Zsombor, a tárca szakállamtitkára a bizottsági ülésen részt vevőknek elmondta, a törvény elfogadása után kormányrendeletben szabályozzák majd a leendő szervezet jogállását, feladat- és hatáskörét. A vélhetően 100 fős létszámmal működtetett szervezet felállítása 100 milliós kiadást jelenthet a szaktárca költségvetésében.
A javaslat nem meglepő azoknak, akik figyelemmel kísérik a környező országok reformfolyamatait: a lapunk birtokába került, a szaktárca által előkészített rendelettervezet szinte egy az egyben a szlovák mintát másolja. A Felügyeletet a szaktárca az egészségbiztosításért felelős miniszter irányítása alatt álló, önállóan gazdálkodó központi hivatalként működtetné, a felügyelet élén az elnök állna, akit a szakminiszter javaslatára a miniszterelnök – az Állami Számvevőszék elnökéhez hasonlóan – hatéves időtartamra nevezne ki.
Minden szervezet jelölhet
Az elnök munkáját a tíztagú Felügyeleti Tanács segítené. Tagjaira a szakminiszter, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, a kötelező egészségbiztosítás ellátásait finanszírozó egészségbiztosító vezetője, valamint a Magyar Kórházszövetség elnöke, az egészségügy területén működő szakmai kamarák elnökei együtt, az önkormányzati érdekszövetségek közös képviselői (utóbbi három együttesen), az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldala pedig külön tennének javaslatot. A tervek szerint a tagok megbízatása az elnökéhez hasonlóan hat esztendőre szól, kinevezésüket a miniszterelnök írja alá. A rendelettervezet a kinevezés, lemondás feltételeit, az összeférhetetlenségi szabályokat sorolja fel tételesen, továbbá szabályozza a felügyeleti tanács tagjai, illetve a közülük megválasztott vezető díjazását.
(folytatás az 5. oldalon)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés