hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Beültették az első hazai végleges műszívet

Beültették az első hazai végleges műszívet a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján, szeptember 20-án. Az 51 éves férfi végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett.

Az egyetem tájékoztatása szerint a fél kilós, mintegy 10 centiméteres szerkezet folyamatosan áramoltatja a vért az erekben, így a betegeknek tulajdonképpen nincs pulzusuk.

Magyarországon jelenleg 300 ezer olyan ember él, akik érintettek a betegségben. A betegek fele a diagnózis felállítását követő négy éven belül meghal.

A végstádiumú szívelégtelenség egyetlen terápiás megoldása napjainkban a transzplantáció. Ahhoz, hogy a több órás, megterhelő műtétet végrehajthassák, stabilizálni kell a páciens állapotát; ehhez szükséges a műszív-kezelés.

A végleges műszívet csak olyan betegbe ültetik be, aki közvetlen életveszélyben van, és számára nincs más kezelési lehetőség. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket övön lehet hordani, ezáltal a beteg nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

A donorkrízis egyik megoldása lehet a végleges műszív, amely a beteg állapotától függően, akár élete végig is szolgálhatja a pácienst. A többi között erről és az Eurotransplant-hoz való végleges csatlakozásunkról is szó esik majd az Európai Donációs Nap, Európa Tanács által hazánkban szervezett tanácskozásán.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés