hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Vélemény

Betegségként kezelik a válság miatti vagyonvesztést

A gazdasági válság miatt egyre apad a leggazdagabbak vagyona is. Néhány kivételtől eltekintve a Forbes legutóbbi, a leggazdagabb emberekről készített listája inkább a milliárdosok bukásait számolta össze. Többen lettek öngyilkosok a hirtelen vagyonvesztés miatt. Néhányan úgy gondolják, ezt a jelenséget érdemes betegségként kezelni. A gyógymódot azonban nem a patikában kell keresni.

Financial Loss Syndrome, vagyis „pénzügyi bukás szindróma” a neve annak a jelenségnek, amikor a gazdagok a hirtelen (válság miatti) vagyonvesztés következtében meggondolatlan lépésre szánják el magukat, szélsőséges esetben véget vetnek az életüknek.

A Wall Street Journal a néhány hónapja egy nyomtatott lapban, a Trust and Estatesben megjelent cikkre reagált, amikor a jelenség – vagy éppen tünetegyüttes – megoldására közölték a szakemberek javaslatait. A Victoria Collins, Lee Hausner pszichológus és Doug Freeman ügyvéd, a First Foundation Advisors cég alapítói általkidolgozott elmélet szerint ugyanis a megcsappant vagyoni helyzet hasonló tüneteket produkál az áldozatokban. Hiába maradtak meg milliárdosnak, akik milliárdokat veszítettek: tragédiának élik meg a vagyonlistákon a nevük mellett szereplő összeg csökkenését.

Cikküket a 74 éves milliárdos, Adolf Mercle esetének leírásával kezdik, aki idén januárban hajtott autójával a vonat elé. A férfinek 2007-ben a Forbes szerint 12,8 milliárd dolláros vagyona volt, 2008-ban azonban elveszített néhány milliárdot. A válság miatt kénytelen volt lemondani az 1881-ben a nagyapja által alapított vállalat vezetéséről. Öngyilkosságának idején még mindig a világ leggazdagabb emberének számított, a veszteséget mégsem tudta megemészteni. A Financial Loss Syndrome-elmélet szerint beteg volt.

A szindróma tünetei az álmatlanság, a szorongás, a bűntudat, az érzékenység és a depresszió. Kísérőjelenség lehet még a házasság megromlása is, és sokszor csak az öngyilkosság tűnik megoldásnak.

A szerzőhármas terápiás módszereket is kidolgozott a betegek számára. Ezek a következők.

Jöjjünk tisztába a valós helyzettel. Vegyünk egy mély levegőt, számoljuk össze a veszteséget és nézzünk szembe a valósággal. Az első lépésig azonban valószínűleg sok áldozat eljutott. A javasolt gyógyulási folyamat szerencsére itt nem ér véget.

Ezután készítsünk költségvetést. Egyszerűnek tűnik, de a leggazdagabbak a magáncélú költekezésben egyáltalán nem szokták meg a megszabott vásárlási limitet. Még kevésbé azt, hogy egy preferencia-sorrendet állítsanak fel az igényeikről. Az elmélet szerint ez is fontos.

Ezenkívül nem árt, ha megtanulunk hálásnak lenni a kis dolgokért is, valamint fontos megőrizni a humorérzékünket.

Az elmélet szerint ez elég a túléléshez.

Forrás: Deluxe Magazin

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés