hirdetés
2025. augusztus. 28., csütörtök - Ágoston.
hirdetés

Beszéljünk a káposztáról!

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója a Népszabadság hasábjain szállt harcba a menzareformot félreértelmezőkkel.

Az OÉTI főigazgatójaként – amely intézet kidolgozta a rendeletet – szükségesnek tartom, hogy a tények is megjelenjenek a közétkeztetési rendelettervezet többéves előéletéről s a mai közétkeztetés milliókat érintő egészségügyi kockázatairól – írja bevezetőjében.

A közétkeztetés egy gyermeknek – bölcsődétől az iskola befejezéséig – akár 12 ezer étkezését is biztosíthatja. Vagyis a kockázatoktól mentes, egészséges táplálkozás szempontjából meghatározó a közétkeztetés. Az OÉTI 2009-es országos óvodai felmérése ugyanakkor riasztó képet mutatott, idézi fel az akkori adatokat: az ételek sótartalma 3-5-ször magasabb volt a nemzetközileg elfogadott ajánlásnál. A közétkeztetőknek csak a fele tudott naponta zöldséget vagy gyümölcsöt adni. A teljes kiőrlésű pékáruk szinte ismeretlenek voltak. A tízórai, az uzsonna kenyereire hetente akár többször is került zsír, tepertőkrém, szalonna vagy zsíros felvágott. Készítettek „húslevest” csak levesporból. Megesett, hogy két hét alatt egyszer sem kaptak az óvodások tejet, ám cukros teát naponta többször is.

Ezt követően adott ki az OÉTI ajánlást, majd kezdődött konzultáció egy azt rendeletként megerősítő tervezetről is.

Az OÉTI kétféle minta étlapot készített: több közétkeztető beárazása is alátámasztotta – írja konkrétabb megnevezés nélkül a főigazgató  –, hogy napi háromszori étkezés esetén legfeljebb az infláció okozhat drágulást. Sőt szezonális élelmiszerek felhasználásakor olcsóbb is lehet az étlap. 2009-ben a napi három óvodai étkezés nettó nyersanyagköltsége 260 Ft volt átlagosan, de ennek a duplája is előfordult, és dupla költség nem járt együtt egészségesebb étkeztetéssel – emlékezik akkori tapasztalataikra.

Az OÉTI újabb országos felmérése – több mint félezer óvoda és iskola bevonásával – hamarosan lezárul. A mostani vizsgálatunk eddigi részeredményei azt mutatják: a napi nettó nyersanyagköltség átlaga 302 Ft (189 Ft és 780 Ft között ingadozik). Vagyis az elmúlt egy hét „számháborúja” és szülőriogatása nem megalapozott. Miként az sem, hogy nem lehet rántott húst, túrógombócot, székelykáposztát adni, és a káposztás tészta majd „zöld lesz, és nem eszik meg a gyerekek” – írja cikkében az OÉTI főigazgatója a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)

Könyveink

  • learn more Csont-, ízületi daganatok és daganatszerű elváltozások

    Az olvasó a Csont-, ízületi daganatok és daganatszerű elváltozások második teljesen új, átdolgozott...

  • learn more Gyermekbántalmazás

    A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...

  • learn more A magánpraxis-marketing kézikönyve

    A magyar privát egészségügy robbanásszerű növekedésének lehetünk tanúi. De évről évre már nem csak a magánpraxisokban...

  • learn more Akadémikus portrék - Ligeti Erzsébet - sejtélettan-kutató

    A könyv Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő által készített portréfilm szövegéből...

  • learn more Mit (t)egyek, hogy lefogyjak? - Patika Magazin könyvek

    A könyv segítségével nem lehet néhány hét alatt hatalmas túlsúlytól megszabadulni, azt sem ígéri, hogy...

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more Gyógyszertámogatás

    A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Akadémikus portrék - Ferge Zsuzsa - szociológus

    Ferge Zsuzsa akadémikus, szociológus, egyetemi tanár. Kezdetben statisztikusként dolgozott. Szociológusként...

  • learn more Akadémikus portrék - Hollán Zsuzsa - orvos-hematológus

    „… tény, hogy három, Magyarországon az ötvenes években elmaradott, alapvetõen fontos szakmát...

  • learn more Májsebészet

    A könyv elsődleges célja olyan májsebészeti munka létrehozása, amely segítséget nyújthat ügyeleti éjszakán a fiatal szakorvosnak, ha többek között rupturált...

  • learn more Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata

    A HGYE és a PharmaMedia gondozásában készült "Az elsődleges gyermekorvoslás gyakorlata orvosi kézikönyv" egyedülálló ezen...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

  • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

    A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

  • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

    „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more Pszichiátria - másképp

    A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

  • learn more A gyógyszerkutatás kémiája

    A gyógyszerkutatás értékteremtő folyamat, amit a legkülönbözőbb kémiai, biológiai és orvosi szak- és részterületek sokaságának...

  • learn more Patikai emlékek. Kerámiaedények

    A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyógyszerésztörténeti szakgyűjteményei közül nem csupán számbeli nagyságával, és szakmailag...