hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Beszélgetős nap a fogászaton

A Népszava beszámolója szerint időben elérte a betegeket az alapellátó fogorvosok hétfőn kezdődött, három napos demonstrációjának a híre.

A VII. kerületi Csengery utcai rendelő ötödik emeletén délelőtt tizenegykor például mindössze négyen ülnek a nyolc fogorvosi kezelő ajtaja előtt, számol be az akció első napjáról a Népszava. Közülük is csak egyiküknek van panasza, a többiek kísérők. A beteg, az alacsony barna hajú asszony azt mondja, napok óta fáj a foga, ma reggel érezte úgy, nincs tovább, muszáj jönnie. Az ügyeletes orvos kedves volt, azt mondta: üljön át egy ajtóval arrébb, a szájsebészhez. Most itt vár.

A takarítónő szerint máskor itt egy fogpiszkálót se lehet leejteni, akkora a tömeg.

A kezelők ajtaján ott a felirat, hogy hétfőn, kedden és szerdán nincs rendelés. Itt, a Csengery utcában valamennyi orvos bejött, fölvette a köpenyét, csak épp nem dolgoznak. Nyolcuk közül csupán egyikük állt be a szék mellé, ő viszi a halaszthatatlan eseteket. Az ügyeletet vállaló doktor az asszisztensével üzen a folyosóra: köszöni, de újságíróval nem akar beszélni. Nem azért csinálja.

Hétfőn reggel az eredeti tervezett 700 körzet helyett 800-1000-ben szüneteltették a munkát. A demonstráció még el sem kezdődött, amikor a kabinet közleményt adott ki, melyben biztosították az akciózókat: „a kormány a fogorvosok mellett áll”. Azzal érveltek, hogy „2009-hez képest 2018-ban már 70 százalékkal több pénzt biztosítanak az alapellátás támogatására, háziorvosokra, házi gyermekorvosokra, iskolaorvosokra, védőnőkre és a területi ellátást végző fogorvosokra.”

– Nos, ez az utóbbi a legdühítőbb mondat – mondja az egyik doktornő, aki épp páciensét kíséri. – Ha ez így volna, ahogyan a közleményben áll, akkor most nem kellene demonstrálnunk. Míg a háziorvosok valóban kaptak 30 milliárdot, a fogorvosoknak és a védőnőknek, akik szintén az alapellátáshoz tartoznak, egyszer jutott 2-2 milliárd. Ha elvonnak, akkor mindig részei vagyunk az alapellátásnak, ha adnak, akkor meg nem.

Aztán kérdés nélkül is sorolja, mennyi gondot okoz a rossz finanszírozás, hogy az alapellátásban gyakorlatilag a fogorvos fizeti az állam biztosította térítésmentességet a betegnek. De ha ennyire rossz a helyzet, akkor vajon miért csak a fogorvosok harmada függeszti fel a rendelést ebben a három napban? – vetjük fel. Ezt a doktornő sem érti, pedig, mondja, nyilván, előbb érnének célt, ha senki sem dolgozna a demonstráció idején.

– Nyolc betegem volt eddig, de inkább csak beszélgetős napunk van – értékelte az akció első felvonását Nagy Ákos, a demonstráció szervezője, a keszthelyi fogorvos. Jönnek a betegek, és mi most főként beszélgetünk velünk. Elmondjuk, hogy mi a gondunk, nagyon megértőek, bár sokan hitetlenkedve hallgatták, hogy mekkora a különbség a kezelés valódi költsége és az állami biztosító által fizetett díj között. A beszélgetések végén pedig nagyon is egyetértünk, hogy ez így nincs jól, nagyon nincs jól.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink