hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Beszélgetés Christian Köck osztrák egészségügyi közgazdásszal

A finanszírozható egészségügy titka

A fejlett egészségüggyel rendelkező országokban előbb-utóbb el kell dönteni, mit köteles nyújtani az állam, és mely szolgáltatásokat kell a lakosságnak külön megtérítenie – vallja Christian Köck osztrák egészségügyi közgazdász, aki szerint ez az időszak Magyarországon csak 10-15 év múlva érkezik el. Addig azonban nagy tőkeigényű beruházásokra van szükség. A gyakorló kórházüzemeltető-kormánytanácsadó sejteni engedi, hogy a magyarországi kórház-privatizációban elsősorban nagybefektetők, külföldiek jöhetnek számításba.

 Köck úr, a magasan fejlett és az Európai Unióhoz nemrégiben csatlakozott országokban is feltűnően sok gondot okoz az egészségügyi rendszerek átalakítása. Mit lát e téren a legnagyobb problémának?

– Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy minden állam kötelessége biztosítani polgárainak az egészségügyi ellátást. A kérdésre tehát aszerint kell válaszolni, vajon az illető országban ez a lehetőség adott-e. Az Európai Unió tagállamaiban az egészségügyi biztosítási rendszer magas színvonalat ért el, a kormányok hatalmas összegeket fordítanak e célra. Itt az a törekvés áll a középpontban, hogy a kiadott pénz ne kidobott pénz, a felhasználás minél hatékonyabb legyen. Az új EU-tagországoknak, köztük Magyarországnak, igen jó az esélyük arra, hogy elkerüljék a fejlettebb ipari országok hibáit. Rendkívül fontos a minőség, vagyis mindenképpen ajánlatos, hogy meg tudják állapítani, milyen egy-egy kórház, és mit tud egy-egy ambulancia. Meg kell teremteni azt az egységes minőségmérőrendszert, amelyben elhelyezhetjük a vizsgált intézményt, s ezáltal pontos képet kapunk róla.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA (BÉCS)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés