hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Bérköltségek az EU-ban

Lesz mit behozni

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) a közelmúltban első ízben tett közzé adatokat a tíz tagjelölt állam munkaerőköltségeiről. A statisztikából kiderül, hogy az Európai Unióban a munkaadónak átlagosan több mint ötször többe kerül egy munkavállaló foglalkoztatása, mint a csatlakozás előtt álló országokban.

Az Eurostat egybevetette a csatlakozás előtt álló országoknak és az Európai Unió jelenlegi tagjainak munkaerőköltségeit. (Ezen a munkaadónak a munkavállaló alkalmazásával kapcsolatos összes kiadását kell érteni, vagyis a dolgozó bére mellett ide tartoznak a munkaadó által fizetett társadalombiztosítási járulékok, szociális hozzájárulások, képzési költségek, valamint a céget terhelő más adók is.)

A felmérés szerint Svédországban a legdrágább a munkaerő: a svéd munkaadónak minden egyes munkavállaló óránként 28,5 eurójába kerül. A skandináv országot Dánia és Németország követi a sorban.

Az Európai Unióba igyekvő országokban (Málta kivételével) ezzel szemben az átlagos munkaerőköltség mindössze 4,21 euró, ami kevesebb mint ötöde az EU átlagának. Ugyanakkor az egyes tagjelöltek között is számottevőek a különbségek. Ciprus (ahol a munkaerőköltség óránként 10,74 euró) és Szlovénia (8,98 euró/óra) például már megelőzi a legalacsonyabb szinten lévő EU-tagállamot, Portugáliát, ahol óránként 8,13 euróba kerül egy iparban, illetve szolgáltatási szektorban dolgozó munkás foglalkoztatása. Magyarország a csatlakozók közül az 5. helyen áll, 3,83 euró/órás szinttel. A következő körben csatlakozók közül Bulgáriában a legolcsóbb a munkaerő: óránként mindössze 1,35 euróba kerül, de Romániában is csak 1,51 euróba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bruxinfo
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés