hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Belgiumban az on-line piac felé nyitnak

Belgiumban a gyógyszerfogyasztás értéke tavaly mintegy négymilliárd euróra rúgott, azaz egy főre átlag négyszáz euró jutott. Az ágazat reformok előtt áll.
A jövőben a patikus jövedelmének szerkezete gyökeresen megváltozik. Kötött honoráriumot kap majd, amely fizetésének háromnegyedét teszi ki, egynegyedét pedig a gyógyszer beszerzési és eladási ára közötti különbség adja.
Az árrés egyre zsugorodik: korábban 31 százalék volt az átlagos különbség, ma 21, a vényköteles gyógyszerek esetében 18 százalék. Szintén tavaly óta érvényes előírás, hogy a generikus gyógyszereknek legalább 30 százalékkal olcsóbbnak kell lenniük az originálisnál, az orvosokat pedig kötelezik, hogy az általuk felírt gyógyszerek legalább 27 százaléka a generikus körbe tartozzon.
Belgiumban a nagyáruházak (még) nem jelentenek konkurenciát a patikák számára, legfeljebb gyógyhatású készítményeket árulhatnak. Rövidesen 28 európai országban zöld utat kap az online patika; az internetes kereskedelem Belgiumot is eléri. Mivel a vény nélküli gyógyszerek ilyetén árusítására nincs egységes szabály, a drugstore.com-nak vállalnia kellett, hogy tiszteletben tartja az adott ország előírásait, amelyek szintén tanulmányozhatóak interneten elérhető adatbázisukban. Belgium elsőként vesz részt a gyógyszercsalások visszaszorítására indított küzdelemben is. Nagy-Britanniában állították fel azt az adatbankot, amelyhez csatlakozva a patikák ellenőrizhetik, hogy az eladni kívánt gyógyszer nem hamisítvány-e.
A gyógyszergyártók regisztrációs adatait összevetve ugyanis azonnal kiderül, eredeti termékről van-e szó, vagy illegális úton piacra dobott áruról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GORDON TAMÁS (BRÜSSZEL)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés