hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Beletörődött a kamara

Nem nélkülözhető a magántőke

Bár a Magyar Orvosi Kamarának csak kisebb – ugyan kétségtelenül fontos – változtatásokat sikerült elérnie a kórháztörvényben, a testület nem akar tovább konfrontálódni ez ügyben a kormánnyal. A harcnak nincs is sok értelme, a tervezett változtatásokat ugyanis nem övezi akkora társadalmi ellenállás, mint azt korábban gondolták. A törvény július 1-jén hatályba lép.

Nem konfrontatív, hanem konzultatív szerepre törekszik a Magyar Orvosi Kamara – jelentette ki lapunknak Komáromi Zoltán a kórháztörvényről zárt ajtók mögött tartott képviselő-testületi ülésüket követően. A kamara 13 pontban foglalta össze, mit ellenez, és mihez ragaszkodik a törvény parlamenti elfogadása kapcsán. A testület már nem kéri, hogy a kormány vonja vissza a törvényjavaslatot. Álláspontjukat inkább saját megnyugtatásukra rögzítették, miután a kormány elzárkózott attól, hogy – mint a kamara szerette volna – tiltsa a profitorientált működési formát és a szakmai befektetők részvételét a magánosításban. A kamara tisztségviselői felmérték, hogy a jelen helyzetben nem rendelkeznek megfelelő tömegtámogatással.

Az első figyelmeztető jel az az érdektelenség volt, amely Gyenes Gézának, a kamara főtitkárának és Cser Ágnesnek, az EDDSZ elnökének a részvételével a fővárosban lezajlott „roadshow-t” övezte. A múlt heti küldöttközgyűlés határozatképtelensége is kijózanítóan hathatott a kormány privatizációs elképzelései elleni radikálisabb fellépést szorgalmazókra. A polgári körök pedig mindössze 200 embert tudtak mozgósítani az Egészségügyi Minisztérium elé a kórháztörvény elleni tüntetésre. A MOK-kal folytatott parlamenti megbeszélésen ugyanakkor a miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kórházak szakmai vezető testülete egyetértési jogot kap az orvosszakmai területeket érintő tulajdonosi döntéseknél. A kamara kérésére két héttel elhalasztották a kórháztörvény végszavazását, ez azonban nem módosítja a július elsejei hatályba lépést. A kormányfő ajánlatot tett egy állami hitellehetőségre, amelyre lapértesülések szerint az idei költségvetésből 50-100 millió forintot biztosítanának. Hajlott arra is, hogy az adott munkahelyen dolgozók előnyben részesüljenek a szerződéskötések során.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés