hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

 

Belestek a múmiákba (FRISSÍTVE)

Szombaton a helyi Déri Múzeum óegyiptomi múmiái érkeztek CT-vizsgálatra a debreceni Kenézy kórházba. Azért vetették be az egyik legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai berendezést, hogy információkkal gazdagítsák a múzeum új kiállítását.

 Bágyi Péter, a radiológia főorvosa és munkatársai előbb az időszámítás előtti 11. századból származó nő bebalzsamozott testét helyezték el a berendezésben, és kezdték meg a koponyától a talpig tartó vizsgálatot, majd az időszámítás előtti 6-7. századból származó férfi múmia következett. A főorvos szerint a vizsgálattal következtetni tudnak a csontszerkezetre, a volt légyrészek átalakulására, az esetleges betegségekre vagy a halál okára, de arcrekonstrukciót is készíthetnek. Ha megfelelő anyagokat találnak, a debreceni orvoscentrum laboratóriumában genetika vizsgálatoknak is alávetik a múmiákat - tette hozzá.

Kovács József muzeológus-történész emlékeztetett rá, hogy a két egyiptomi múmiát Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse kapta ajándékba 1892 és 1893 között megtett világkörüli útja egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes, a debreceni múzeum alapítója. A múmiák mindig kiemelt helyen álltak az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum ókortörténeti kiállításain, s reményeik szerint a mostani vizsgálatok számos eredményét fel tudják használni a készülő új, állandó kiállításukon is - fűzte hozzá Kovács József.

A kutatásról további képeket és részleteket közöl Bágyi Péter a radiológia.blog-on.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink