hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Behozhatatlan hátrány

A rossz körülményekért fizetünk

Egy nemrég lezárult vizsgálatból kiderül, hogy a gyermekkori szociális és gazdasági körülmények meghatározzák a felnőtt egészségi állapotát. A depresszió azonban kivételnek számít: az már a felnőtt sorsával függ össze.

Egy vizsgálat során 1037 új-zélandi gyermek szociális-gazdasági helyzetét és egészségi állapotát mérték fel születésükkor, majd két-háromévenként, egészen 26 éves korukig. A szociális és a gazdasági helyzetet a szülők (26 évesen már az alanyok) foglalkozása alapján rétegezték. Az egészségi állapot terén bizonyos fizikális jellemzőket (a testtömegindexet, a derék–csípő arányt, a szisztolés vérnyomást, a keringési és légzési rendszer állapotát), a szájhigiénét (a fogak tisztaságát – plakk-pontszám –, a fogínyvérzést, a szuvasodást), továbbá a pszichés eltéréseket (például a depressziót) és az egészség szempontjából fontos más tényezők előfordulását (az alkoholfogyasztást, a dohányzást) vizsgálták.

A fizikális állapotot és a szájhigiénét jellemző paraméterek annál kedvezőtlenebbek voltak, minél mostohább körülmények között nőttek fel a gyerekek. Az összefüggések statisztikailag is szignifikánsnak bizonyultak. A szociális-gazdasági helyzet individuális változása – vagyis a társadalmi mobilitás – alig befolyásolta a felnőttek egészségét, ami további bizonyítéka a gyermekkor tartósan meghatározó szerepének: a jobb szociális helyzetbe kerüléssel egyedül a derék–csípő arány javult, a szociális helyzet romlásával pedig némileg romlott a keringési és a légzőrendszer állapota, illetve a fogak tisztasága.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés