hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Befolyás az evolúcióra?

Antibiotikum a Wolbachia ellen

Az evolúció eddig elfogadott mechanizmusain túl egyéb tényezők is szerepet játszhattak az új állat- és növényfajok kialakulásában. Lehetséges, hogy egyes mutációs és szelekciós folyamatot közvetlenül a baktériumok irányítanak – vetődött fel a kutatókban a Wolbachia baktériumnemzetség vizsgálatakor.

A Rickettsiákkal rokonságban álló, igen kis méretű baktériumokról 70 éve ismert, hogy számos rovar- és féregfaj kórokozói. Az érdeklődés homlokterébe akkor kerültek, amikor kiderült, hogy nem az onchocerca volvulus fonálféreg a kórokozója a trópusokon endémiás folyami vakságnak, hanem a benne élősködő Wolbachia baktériumok. Parazitái nélkül a féreg életképtelen. A felfedezés terápiás haszna nem csekély, ugyanis a milliókat érintő betegség eddig alkalmazott, ám kevéssé hatékony kezelését most felválthatja a baktériumok érzékenységének megfelelő, hatásos antibiotikum-terápia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés