hirdetés
2024. november. 04., hétfő - Károly.
hirdetés

 

Barát vagy ellenség a tej?

A legújabb kutatások szerint a tej nem egyszerű tápanyag, hanem egy komplex jelátviteli rendszer, így mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie, hogy előnyei és hátrányai milyen mennyiség fogyasztása esetén egyensúlyozódnak ki.

„A tej élet, erő, egészség”, hirdették évtizedeken át, ma viszont az európaiak 15%-a orvosi/egészségügyi vagy életmódbeli okokra hivatkozva nem fogyaszt tejtermékeket, és virágzik a tejtermékeket helyettesítő tápanyagok piaca. Egyes kutatások szerint a hosszú ideig tartó, rendszeres, nagy mennyiségű tejfogyasztás (napi legalább 3 pohár tej) egyenesen megrövidíti az életet. Linda Geddes, a New Scientist tudományos-ismeretterjesztő újságírója utánajárt, hogy káros-e a felnőttek számára a tejfogyasztás.

Mint cikkében - Time to ditch milk? Exploring the dairy dilemma - írja, az emberiség 35%-a rendelkezik azzal a mutációval, aminek következtében kisgyermekkor után is képes a tejcukorbontó laktáz termelésére, így képes akár nagy mennyiségű tejet is fogyasztani, és kiaknázni azt a lehetőséget, hogy a tej gazdag tápanyagforrás: gazdag zsírokban, proteinekben és egyéb tápanyagokban.

A laktóz-intoleráns emberek felnőve már nem termelnek laktázt, így a laktóz emésztetlenül jut a vastagbelükbe, ahol a bélbaktériumok emésztik meg, és eközben olyan anyagokat termelnek, amelyek fájdalmas puffadást, görcsöket és hasmenést váltanak ki (Kínában és Dél-Kelet-Ázsiában az emberek 90%-a laktóz-intoleráns, míg Észak-Európában 2-20%-uk).

 

Előnyök

A tej az egyik legjobb kalciumforrás, segít az egészséges fogak és csontok felépítésében, azonban kalciumot nagy mennyiségben tartalmaznak a levélzöldségek, a szójabab és az olajos magvak is. A napi 2-3 pohár tej fogyasztását tanácsoló irányelvek pusztán a kalciumigényt vették figyelembe.

A tej gazdag D-vitaminban és jódban, egyik proteinje, a laktoferrin segít a vasfelszívódásban, antioxidáns és antikarcinogén hatású, egy másik tejfehérje, a kazein pedig valószínűleg akadályozza a pathogén baktériumok bélfalhoz való tapadását.

Bár az idézett tanulmányok igen ellentmondásosak, az USA mezőgazdasági minisztériumának összefoglalója szerint közepes mértékben bizonyított, hogy a tejfogyasztás csökkenti a szívbetegségek és az agyvérzés előfordulási esélyét (What is the relationship between the intake of milk and milk products and cardiovascular disease?).

 

Hátrányok

Karl Michaëlsson és munkatársai, a svédországi Uppsala University kutatói tavaly publikálták meglepő eredményeiket, miszerint a nagy mennyiségű tej fogyasztása nem erősíti, hanem egyenesen gyengíti a csontokat, sőt idő előtti elhalálozáshoz is vezethet. A kutatók 61.433 nőt és 45.339 férfit követtek 11 éven keresztül, és azt figyelték meg, hogy minél több tehéntej-fogyasztásról számolt be valaki, annál nagyobb valószínűséggel tört el a csontja a vizsgálat időtartama alatt. A kockázat a nők esetében volt a legnagyobb: azok, akik 3 vagy több 200 ml-es pohárnyi tejet ittak egy nap, 16%-kal nagyobb eséllyel törték össze a csontjukat, mint azok, akik csak egy pohár tejet ittak naponta. A több tejet fogyasztók ráadásul nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat ideje alatt: a 3 vagy több pohárnyit ivók mortalitása a csak egy pohárnyit ivókhoz képest megduplázódott (Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies; BMJ).

Michaëlsson elmélete szerint a laktóz egyik összetevője, a galaktóz a felelős a mortalitás növekedéséért – a galaktózt laboratóriumi kísérletekben pl. egerek mesterséges öregítésére használják -, már 1-2 pohár emberi fogyasztásnak megfelelő mennyiség oxidatív stresszt és krónikus gyulladást vált ki az állatokban.

A tej egyéb káros hatásai körüli aggodalmak annak hormontartalmával – pl. inzulinszerű növekedési hormon/IGF-1 – kapcsolatosak: elképzelhető, hogy megnöveli a korai pubertás, valamint a rák és a diabétesz kockázatát, elősegíti az acne-kialakulást. Ráadásul, ha a teheneket növekedési hormonnal kezelik, tovább nő a tejben az IGF-1 mennyisége. A tej IGF-1 tartalma miatti félelmek fő propagálója a német Osnabrück University kutatója, Bodo Melnik, akinek a New Scientistnek adott nyilatkozata szerint a tejre nem is úgy kellene tekintenünk, mint egyszerű tápanyagra, mivel a tej komplex bioaktív anyag, amit az evolúció a sejtnövekedés elősegítése céljából fejlesztett ki.

 

Előnyök és/vagy hátrányok

Vizsgálatai során a World Cancer Research Fund és az American Institute for Cancer Research egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat van a tejfogyasztás és a prosztatarák előfordulása között, folytatja Linda Geddes, azonban az is valószínű, hogy a tejtermékek védenek a kolorektális rák ellen, és esetleg csökkentik a húgyhólyagrák kialakulási esélyét. Hasonlóan vegyes eredményt adnak a tej cukorbetegséget elősegítő hatásával kapcsolatos vizsgálatok.

A tejfogyasztás vegyes következményeinek magyarázata részben az lehet, hogy a hatás nagyban függ attól, hogy mit fogyasztunk együtt a tejjel. A kolorektális rák elleni védelem mechanizmusa pl. az lehet, hogy a tejben lévő kalcium hozzákötődik a húsban lévő karcinogén hatású anyagokhoz, és neutralizálja azokat.

Miért olyan nehéz megállapítani, hogy barátunk vagy ellenségünk-e a tej? Ennek további magyarázata a táplálékkörnyezet hatásán kívül az is lehet, magyarázza a New Scientist-cikk, hogy a vizsgálatok általában nem különböztetik meg a tejtermékeket, holott a tej, vaj, tejszín, és a fermentált termékek, a joghurt, kefír és a sajt igen eltérő hatásokkal bírhat. Míg a tejnek magas a cukortartalma, a joghurté és a sajté alacsony, és pl. egységnyi súlyú sajt hatszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej. A Michaëlsson-féle tanulmány már nem követte el ezt a hibát, és meg is állapította, hogy a fermentált tejtermékek fogyasztásának hatása ellentétes a tejével: csökkenti a csonttörések gyakoriságát és a mortalitást.

 

Erős idegzetűeknek

A tej hatásaival kapcsolatos tudatlanságunk következő eleme a telített zsírokkal kapcsolatos bizonytalanságunk. A tej kardiovaszkuláris hatásait pozitívan értékelők leginkább abból indultak ki, hogy az alacsony zsírtartalmú tej zsírban szegény, de tápanyagban gazdag, ezért előnyös, azonban újabban az is felmerült, hogy egyes telített zsírsavak egyenesen egészségesek, sőt a teljes tej még a fogyókúrában is segíthet.

Az organikus tej hívei azzal érvelnek, hogy az is sokat számít, mit eszik a tehén: a füvet legelő tehenek teje gazdag az egészséges omega3 telítetlen zsírsavakban, míg a szemes takarmányon tartott állatok teje a gyulladást elősegítő omega 6 zsírsavakkal van tele.

Az egyik legnagyobb arányban előforduló tejfehérjének, a béta-kazeinnek két típusa van, amelyek mindössze egyetlen aminosavban különböznek. Az A1-es típusú béta-kazein lebomlási terméke, a béta-kazomorfin-7 egyes vizsgálatok szerint növeli a diabétesz, a szkizofrénia, az autizmus és a szívbetegségek előfordulását. E probléma megoldása talán az lehet, ha olyan tehenek tejét isszuk, amelyeket aszerint szelektáltak, hogy a béta-kazein A2-es típusát állítsák elő.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Patikai emlékek. Kerámiaedények

    A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum gyógyszerésztörténeti szakgyűjteményei közül nem csupán számbeli nagyságával, és szakmailag...

  • learn more A magyar festőművész-géniuszok sorsa

    A szerző a kötetben orvosi szempontból értékeli a festőművészek testi és lelki egészségének általános szabályszerűségeit,...

  • learn more Csoportdinamika

    Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

  • learn more 59 másodperc - Egy kis ésszel sokra mész

    Mitől válik kreatívabbá az, aki cserepes növényt tart az asztalán? Miért nagyobb az esélye, hogy visszakapjuk elveszetett...

  • learn more Nők a fájdalom árnyékában - Endometriózis

    Árvai Nóra ebben a könyvében az endometriózisról szóló legújabb kutatások mentén ír a betegségről, kóreredetről,...

  • learn more Tic-taktika

    „A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt...

  • learn more Gyógyszertámogatás

    A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...

  • learn more Manuale Pharmaceuticum Novum - második bővített kiadás

    A magisztrális gyógyszerkészítés a gyógyszerészek egyik meghatározó egyedi és kizárólagos...

  • learn more Sürgősségi kardiológia

    A Kadix Press Kiadó új könyve az Oxford University Press méltán népszerű kézikönyv sorozatában nagy sikert aratott, akut kardiológiai eseteket...

  • learn more Kórtani alapismeretek

    A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

  • learn more A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése

    A könyv átfogó képet nyújt a gyógyszerészet kialakulásáról és fejlődéséről az őskortól napjainkig. A szerző...

  • learn more History and Theories of Mind - Neurocognitive Development and Impairments

    The history of cognitive science in combination with the history of psychology is...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more Kreativitás - Az elme kerekei

    A kiadó most új köntösben, „Az elme kerekei" címmel induló sorozat első tagjaként ajánlja a világszerte nagy sikerű Kreativitást az...

  • learn more A belgyógyászat alapjai fogorvosok számára

    Számos belgyógyászati kórállapotban jelentkezhetnek szájüregi manifesztációk, és megfordítva, sok primer fogászati...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more Patikai reklámtárgyak

    A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

  • learn more Aneszteziológia és intenzív terápia

    A jegyzet célja: megismertetni az anesztéziát és az intenzív terápiát, valamint hidat építeni az első években megszerzett...

  • learn more Experimentally-Induced Paw Oedemas in Mice

    This monograph is the first one to give a general survey of the different mouse paw inflammation models. The first chapters deal...

  • learn more Odú vagy kelepce?

    Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Valódi önmagunk...