Prosztatarák zsírszegény tejtől?
Az eddig rizikófaktornak tartott kalcium és D-vitamin alig vagy egyáltalán nem befolyásolja a prosztatarák kockázatát, viszont a zsírmentes (vagy erősen csökkentett zsírtartalmú) tej fogyasztása igen – állapította meg az American Journal of Epidemiology két nem rég közzétett tanulmánya (2007;166:1259–1269 és 1270–1279). A táplálékkal, tejtermékekkel bevitt kalciumról a D-vitamin-anyagcsere befolyásolásán keresztül feltételezett daganatkeltő hatás részleteinek tisztázására indított vizsgálat során dr. Song-Yi Park a Multiethnic Cohort Study 45–75 éves betegeinek állapotalakulását elemezte. A több mint 82 ezer fő bevonásával évek óta zajló vizsgálat alanyai közül 8 éves követés alatt 4400-nál alakult ki prosztatarák. Semmilyen bizonyítékát nem találták annak, hogy a kalcium- és D-vitamin bevitel bármilyen módon, bármely etnikai csoportnál befolyásolná a malignoma gyakoriságát. A vizsgálat táplálkozási protokollja szerint több tejterméket fogyasztó páciensek körében a tejfogyasztás nem mutatott összefüggést a prosztatarák kockázatával, ugyanakkor az eredmények arra utaltak, hogy a zsírmentes vagy kis zsírtartalmú tej fogyasztásával nőtt a lokalizált tumorok gyakorisága, míg a teljes tej fogyasztása csökkentette ennek kockázatát. A National Cancer Institute hasonló vizsgálatában (Cancer 2007;109:675–84) a teljes kalciumbevitel ugyan kapcsolatban állt a betegség előrehaladott formájának kockázatával, de az összefüggés nem érte el a statisztikailag szignifikáns szintet.