hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Balettest két felvonásban

Wolfgang Amadeus Mozart élete

Sikeres színmű, Oscar-díjas film, valamint musical is született már Mozart életéről. A bécsi klasszika mesterének pályafutásáról most Pártay Lilla készített látványos balettet. Bár sokakat foglalkoztat, hogy a művészi mondanivalóban gazdag zeneszerző végül az éhezésnek vagy a féltékeny ellenlábas, Salieri ármányának esett-e áldozatául, a koreográfus nem kíván ebben a kérdésben igazságot tenni. „A librettó nem Salieri és Mozart konfliktusát, hanem a látványos cselekményeket fogalmazza meg a tánc nyelvén. Mozart születésétől a haláláig kronológiai sorrendben mutatja be az öntörvényű zseni pályafutását. Korrajzot ad, megidézi Salzburgot, bepillantást enged a bécsi miliőbe, s Mozart párizsi tartózkodását is feleleveníti. És természetesen megmutatja az emberi magány gyötrelmét is” – mondta Pártay Lilla a premier előtt.

A Kossuth-díjas, kiváló művész életében 1968 volt a fordulat éve: ekkor a várnai balettversenyen táncosként bronzérmet nyert, és megkapta a legjobb koreográfusnak járó díjat is. A verseny után John Cranko meghívta Münchenbe A hattyúk tava főszerepére. Első nagy koreográfiája Tolsztoj Anna Kareninája volt. 2001-ben Concerto címmel idézte meg Bartók Béla életét, következő darabja pedig az Elfújta a szél lesz. Amint elmondta, keresi az olyan látványos témákat, amelyeket balettszínpadon eddig még nem valósítottak meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tölgyesi Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés