hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Babos, Bolla, Balázs: jazz a köbön

A pesti Broadway befogadó színháza, a Thália eddig nem tartozott a magyarországi jazz-szcéna jellegzetes helyszínei közé, pedig adottságai alkalmassá teszik a kreatív, improvizatív (kamara)zene befogadására. Ezért is örömteli, hogy idén ősszel – jórészt lemezbemutatókból felépülő – koncertsorozat indult a Tháliában, melynek következő két hangversenyén (október 28., november 7.) Babos Gyula és Balázs Elemér zenekara lép színpadra.
Az ötvenhat éves Babos Gyula az elmúlt évtizedekben rengeteg sikeres koncertet adott itthon és külföldön, több tucat lemezfelvételt készített, világsztárokkal muzsikált együtt. Hosszú pályafutásának igazi nagy „dobása” mégis az 1997-ben alapított Babos Project Romani – az a multikulturális társulat, melyben Babos a gyerekkorát meghatározó zenei világot akarta felidézni. Az édesapjától hallott, sokrétegű és kifinomult cigányzene, a rádióból és lemezről szóló Wes Montgomery-témák és Beatles-dallamok sajátos ötvözetéből született meg a Project Romani zenei névjegye. Ez a csapat sajnos már nem létezik, de tavaly óta itt van helyette a Babos Project Special, mely a zenekarvezető szavaival „a közép-európai térség zenei kincseit szeretné integrálni az általa képviselt improvizatív öszszefoglaló zenébe.” Babos mellett a cigányzenei motívumkincshez is ragaszkodó zenekarban Szakcsi Lakatos Béla kisebbik fia, Róbert zongorázik, Hárs Viktor nagybőgőzik, Balog László dobol és a tizenkilenc éves Veres Mónika énekel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
RETKES ATTILA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés