hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Azt sem tudják, mit szívnak

Tízszer annyi rákkeltő anyagot is tartalmazhat a vivőanyagok elpárologtatása révén egy e-cigaretta gőze, mint a hagyományos cigi füstje – írja a NOL.

Formaldehid, akrolein, acetaldehid, a tudomány által közismerten rákkeltőnek tartott vagy annak becsült szerves vegyületek, melyek az e-cigarettában a hő hatására elpárologtatott aromás aeroszolképző folyadékokból, például glicerinből vagy propilén-glikolból keletkeznek. A Japán Közegészségügyi Intézet kutatói jelentős, a normál cigaretták füstjéhez képest akár tízszeres mennyiségben mutatták ki ezeket néhány e-cigaretta-márkában - írják.

Idézik Jablonkai Istvánt, az MTA Természettudományi Kutató Központjának szerves kémikusát, aki hangsúlyozza, hogy a japán kutatásban csak egy-két karcinogén anyagot vizsgáltak, és csak az egyik típusnál, egyetlen kísérletben észleltek ilyen magas koncentrációt. Egy hasonló lengyel vizsgálatban jóval alacsonyabb értékeket mértek, igaz, ott más vivőanyaggal működő e-cigarettákat néztek. A japán kísérletet mindenesetre meg kell ismételni, mondja a kutató, hogy kiderüljön, valós veszélyről van-e szó. Ilyesmivel eddig nem számoltak.

Ugyancsak idézik Noszek Lászlót, a Semmelweis Egyetem fül-orr-gégész főorvosát, aki az e-cigaretták szabványosítását hiányolja, hiszen enélkül senki nem tudja, a különböző típusok használatával mit szív a tüdejébe.Épp a napokban került különféle szakmai fórumok elé az a tervezet, amely nemzetközi mintára megszigorítaná a forgalmazásukat – olvasható a nol.hu-n.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink