hirdetés
2022. október. 05., szerda - Aurél.
hirdetés

 

Az Y-kromószóma eltűnése vezethet a férfiak korábbi halálához

Az öregedő férfiak elvesztik Y-kromoszómáikat, ez vezet ahhoz, hogy néhány évvel kevesebb ideig élnek, mint a nők, írja a Népszava.

Hatvan éves kor felett a férfiak egyre gyorsabban vesztik el Y-kromoszómáikat, ami többek között a szívizmok sérüléséhez, ezáltal a szív működésképtelenségéhez vezet, ami különösen a dohányzóknál figyelhető meg. Az USA-ban átlagban öt évvel élnek rövidebb ideig a férfiak, ebböl az ötből négyért ez a folyamat a felelős, állapították meg a Virginiai Egyetem Orvosi Karának kutatói.

Mint köztudomású, a nőknek két X-koromoszómájuk van, a férfiaknak egy X és egy Y. Ahogy idősebbek lesznek a férfiak, a sejtjeik egy tördéke kezdi elveszíteni az Y-kromoszómákat. Ez az olyan sejteknél, amelyek gyakran cserélődnek - például a vérsejtek - gyorsabban történik. A szaporítósejtekben ez a folyamat nem megy végbe, így azok a férfiak, akiknél a kromoszómaveszteség megtörténik, ezt nem örökítik tovább. ,,A DNS minden sejtünkben mutálódik, ahogy öregszünk. Ez a folyamat a sejtek bizonyos részében az Y-kromoszómák teljes elvesztésével jár. Annak megértése, hogy a szervezet a kialakult mutációk mozaikja biztosítja a kulcsot a korral kialakuló betegségek és magának az öregedésnek a megértéséhez. Ennek tanulmányozása a személyre szabott orvoslás ígéretét rejti, amit ezekhez a speciális mutációknak megfelelően lehet alakítani”, mondta az egyetem kutatója, Kenneth Walsh.

Az új kutatás először szolgál közvetlen bizonyítékokkal arra, hogy az Y-kormoszómák elvesztése károsan hat a férfiak egészségére. Walsh szerint a hetvenéves férfiak 40 százalékát érinti ez a folyamat, viszont egy már létező gyógyszer, amelyet a veszélyes szövetkárosodások ellen fejleszettek ki, segíthet rajtuk, írja a lap.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink