hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Az ügyeletek foglyai

Gyermekorvoslás: kevés jelentkező, sok pályaelhagyó

Szinte nincs olyan orvosszakma ma Magyarországon, amelyet ne érintene a szakemberhiány. A Medical Tribune a praxisát feladni készülő vidéki gyermekháziorvosnál, a havonta tizet ügyelő fővárosi főorvosnál, a gyermekpszichiáterre egy éve hiába váró gondozóintézet vezetőjénél és az éjszakai inspekciót megoldani csak telefonon tudó gyermeksebészeti osztály főorvosánál arra kereste a választ, hova tűnnek a gyermekorvosok?

– Szombaton én láttam el a faluban a vegyes háziorvosi ügyeletet. Befulladt nénihez, heti háromszor dializált vesebeteghez hívtak. Víz maradt a tüdején. Gyermekorvos vagyok, de az ilyenkor szokásos terápiát azért ismerem: nitrát, vízhajtó. Ám ennek a betegnek ezt hiába adnám. Veseelégtelen betegnél hogyan megy el a tüdőről a víz? Ilyen kérdésekkel kerülök szembe, amikor gyermekorvosként rám kerül a hétvégi ügyelet. Ahhoz már túl régen vagyok a pályán, hogy állandóan szorongjak emiatt – meséli a doktornő, akinek döntéséhez nyilván ez is hozzájárult, amikor meghirdette Vas megyei gyermekháziorvosi praxisát.

Tulassay Tivadar, a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondja, a hiány néhány éven belül a gyermekháziorvosok körében is szorító lesz.

Három fő ok

– Évekkel ezelőtt figyeltünk fel arra, hogy a rezidensképzés indulásakor a gyermekgyógyászati helyekre nem volt elég jelentkező, Debrecen, Szeged és Pécs körzetében a rezidentúrák harmada üresen maradt. Elemezni kezdtük az okokat, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a gyermekgyógyászat nem vonzó szakma – mondja a professzor.

Ezt erősíti meg dr. Téglás Emma is, a Szent Rókus Kórház újszülött és patológiás újszülött osztályának vezető főorvosa. Október óta kerestek neonatológust, végre idén július elsejével sikerült felvenniük egyet, ám a létszám így sem teljes.

– Az új szakvizsgarendszerben a rezidensek az öt évig tartó képzési idő alatt mindössze kétszer három hónapot töltenek újszülöttgyakorlaton az anyaintézményükben, miközben jövedelmüket csak az első két esztendőben biztosítják központi forrásból. A szakorvosjelöltem a Svábhegyen van gyakorlaton, vissza sem rendelhetem. Ha pedig leszakvizsgázott, a következő napon kiléphet, elmehet külföldre vagy egy gyógyszercéghez. Bár mi még szerencsések vagyunk, mert budapesti kórházként legalább ügyeltethetjük a rezidenst. Egy vidéki intézmény ezt sem teheti meg, hogyan is tudna a rezidense naponta hazautazni a Svábhegyről?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés