2024. július. 07., vasárnap - Appolónia.
hirdetés
hirdetés

Az SE ETK több mint 500 hallgatója vehette át diplomáját

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának (ETK) több mint 500 hallgatója vehette át személyesen oklevelét a Müpában megrendezett két ünnepi szenátusi ülés keretében szombaton.

A Müpában megrendezett első ünnepi szenátusi ülést dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes nyitotta meg. „Büszkeséggel töltheti el végzett hallgatóinkat, hogy sikerrel végigvitték tanulmányaikat. Büszkék lehetnek Önökre családtagjaik is; és ne feledjük, az ő támogatásuk, az általuk adott biztos háttér is kellett az elért eredményhez! Nem utolsó sorban pedig büszkeséget érzünk mi, egyetemi oktatók, hogy részesei lehettünk választott hivatásukra való felkészülésüknek” – fogalmazott.

A rektorhelyettes felhívta a figyelmet: a most végzettek Magyarország és a régió elsőszámú egyetemén szereztek diplomát, amely orvos- és egészségtudományi szakegyetemként az egész világon egyedülállónak számít; a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education felsőoktatási rangsora szerint a világ 300 legjobbja közé tartozik, egészségtudományi képzések terén pedig az egyik legszélesebb palettát kínálja a régióban, mintegy 5000 hallgató jár ide, akik 50 országból érkeztek a világ minden tájáról. Dr. Bánhidy Ferenc rámutatott: a növekvő érdeklődés és az egyre magasabb jelentkezési számok azt mutatják, hogy a jövő egészségügyi szakemberei bíznak az egyetemben és szívesen választják azt. Külön kitért a kar fejlesztéseire és a folyamatosan bővülő hallgatói terekre, köztük a két éve átadott, több mint 4500 négyzetméteres új épületre, amely a közelmúltban építészeti nívódíjat is kapott.

Egészségügyi szakemberként nem csak az lesz a feladatuk, hogy a munkahelyükön helytálljanak, hanem az is, hogy szűkebb és tágabb környezetükben az egészségtudatosságot hirdessék, segítő szakmájuk ugyanis minden egyes ember számára, akivel kapcsolatba lépnek majd, végső soron a lehető legnagyobb egészségben megélt jövőt jelenti – húzta alá, hozzátéve: a most diplomájukat átvevők nem mindennapi időkben folytatták tanulmányaikat, és kimagasló helytállással bizonyították, hogy képesek ennek a felelősségnek megfelelni, és mindent megtenni azért, hogy feladataikban a betegközpontú szemléletet érvényesíthessék. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi szakemberek munkája a bizalomra épül hiszen az emberek legnagyobb kincsüket, az egészségüket és az életüket helyezik a kezükbe.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A délutáni ünnepségen dr. Merkely Béla rektor mondott köszöntőt. „Önöknek volt egy álma és kitartóan hittek magukban és a céljukban, hosszú évek munkájával pedig ez az álom most beteljesül” – szólt a rektor a frissen végzett hallgatókhoz. „A több mint 250 éves hagyományokra visszatekintő egyetemünkön iskolateremtő elődök, tudományágakat megteremtő nagyságok, a világot megváltoztató zsenik sora áll mindannyiunk előtt példaként arra, hogy kitartással, önbizalommal és persze rengeteg munkával szinte bármit elérhetünk” – húzta alá, majd külön kitért az intézmény névadójára, Semmelweis Ignácra és felfedezésére, aki olyan mércét állított fel minden gyógyító szakmában dolgozó számára, ami mai napig megkerülhetetlennek számít. „A kar hallgatói közül nemcsak a szülésznőknek és az ápolóknak kézzelfogható Semmelweis üzenete – nem túlzás azt állítani, hogy mindannyiukhoz, akik most itt vannak személyesen szól: dietetikusokhoz, mentőtisztekhez, hang-, beszéd- és nyelésterapeutákhoz, védőnőkhöz, optometristákhoz, radiográfiusokhoz, egészségturizmus-szervezőkhöz, táplálkozástudományi szakemberekhez, egészségügyi tanárokhoz és addiktológiai konzultánsokhoz is egyként. Az üzenet lényege pedig nem más, mint hogy napról napra, feladatról feladatra hozzuk ki magunkból a legjobbat, és tegyünk meg mindent azért, hogy még jobbá váljunk. Így lehetünk méltók Semmelweis örökségéhez, így öregbíthetjük mi is egyetemünk közösségének hírnevét!” – fogalmazott a rektor.

Dr. Merkely Béla felhívta a figyelmet: a végzettek bizonyságát adták, hogy rendelkeznek az adott szakterülethez szükséges tudással, így kézbe vehetik diplomájukat. Ez nagyon fontos lépcsőfok, de szükség van valami másra is: a tudás folyamatos frissítése és a csapatmunka alapvető a mi közös hivatásunkban, ami meggyőződésem, hogy az egyik legszebb a világon. Csak együttműködve, csapatban gondolkodva valósítható meg betegeink szolgálata! – tette hozzá. Felidézte, milyen meghatározó élményt jelentett számára, amikor medikusként másfél évig ápolói munkát végzett a kardiológiai őrzőben – ekkor tanulta meg, hogyan kell csapatban dolgozni, és hogyan kell a beteggel bánni. „Servamus vitam atque servimus – megvédeni és szolgálni az életet” – idézte fel a Semmelweis Egyetem mottóját, rámutatva, hogy immár a végzettek is az orvosok és egészségtudományi szakemberek csapatát erősítik. Külön kitért az empátia, az odafigyelés és az alázat jelentőségére is. „A mai nappal hivatalosan is az egészségügy teljes értékű és nélkülözhetetlen tagjaivá válnak. Diplomájukon, amit hamarosan a kezükbe vehetnek, együtt olvasható a Semmelweis név és az Önök neve. E kettő mától örökre összeforr. Viseljék büszkén mindkettőt! Nem pusztán diplomát kapnak a kezükbe, ennél sokkal többet értek el: megtalálták a hivatásukat” – emelte ki, majd gratulált és sok erőt, hitet, kitartást és jó egészséget kívánt a hallgatóknak.

 A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink