hirdetés
2024. augusztus. 10., szombat - Lörinc.
hirdetés

 

Az oxitocin, a súlyos alvászavar és a magas vérnyomás

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy két neurohormon miként befolyásolja a hipoxiás állapot után emelkedő vérnyomás szabályozását vezénylő agytörzsi terület működését, írja a Qubit.

A The Journal of Physiology című folyóiratban publikált kutatási eredmények szerint az egyik szerelemhormonként azonosított oxitocin, valamint kortikotropin-felszabadító vagy kortikoliberin (angol rövidítéssel CRH) hormon kulcsszerepet tölt be az alvási apnoe és a magas vérnyomás közötti biokémiai kapcsolatban – írja a Live Science nyomán a Qubit.

A kísérleteikben laboratóriumi patkányok egyik csoportját normál oxigénszinten tartották, míg a második csoportot időszakosan alacsony oxigénszintű körülmények között helyezték el, hogy utánozzák az alvási apnoe alatti állapotot. A kísérlet 10 napjában a patkányok agytörzséből vett szövetminták vizsgálata azt mutatta, hogy a hipoxia fokozza az oxitocin és a CRH termelését a paraventrikuláris magnak (PVN) nevezett agytörzsi területen, valamint megnőtt a hormonokra specializált receptorok száma is.

A Live Science-nek nyilatkozó kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy az alvási apnoe a felfokozott hormontermelés miatt társulhat a krónikus magas vérnyomással, mivel a hipoxiás epizódok utáni felszabadulás a vérnyomást minden alkalommal magasabbra és magasabbra emeli. Szerintük az alapkutatás eredményei az alvási apnoe legsúlyosabb szövődményeinek terápiáját a jelenlegieknél jóval hatásosabbá tehetik, közli a lap.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink