hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Az orvosok és a betegek sem bíznak az egészségügy javulásában

Egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes az egészségük fenntartására több pénzt és energiát fordítani. Az orvosok és a lakosság véleménye is romlott a hazai egészségügyről, és már az előttünk álló öt évre sem várnak jelentős javulást.

Elsősorban terveket és ötleteket látnak, a megvalósítást nem tapasztalják. Ezzel szemben jelentős forráskivonást észlelnek, és attól tartanak, hogy ez tovább fog folytatódni. A lakosság az egészségügy helyzetének romlását érzékelve egyre inkább úgy gondolja, hogy érdemes a saját egészsége fenntartására és fejlesztésére többet fordítani – mutat rá a GfK Hungária és a Szinapszis legfrissebb közös kutatása.

Mind az orvosok, mind a lakosság véleménye romlott a hazai egészségügyről. Most már nem csak a következő egy év kilátásait ítélik meg borúlátóan, az előttünk álló öt évre sem várnak jelentős javulást a megkérdezettek. A kutatás rámutat arra, hogy az elmúlt hónapokban minden vizsgált csoport úgy ítélte meg, hogy az előttünk álló tizenkét hónap nehézségeit követően öt éven belül javulni fog az egészségügy helyzete. A mostani eredmények ezzel szemben azt mutatják, hogy már a hosszabb távú javulásban sem bízik sem az orvosi kar, sem a lakosság.

A lakosság az egészségügy helyzetének romlását tapasztalva egyre nagyobb mértékben gondolja úgy, hogy érdemes saját egészsége fenntartására és fejlesztésére az eddiginél több pénzt, energiát és időt fordítani. A most tapasztalt változásnak ez a társadalmilag pozitív hozadéka.

Az egészségüggyel kapcsolatos hírek közül most jóval több negatívat idéztek fel a megkérdezettek, mint pozitívat. A lakosság az olvasott és hallott intézkedéseknek leginkább a negatív következményeit látja. Így az intézmények régióba szervezése, a kórházak összevonása számukra azt jelenti, hogy sokkal többet kell utazni, bonyolultabb lesz magasabb szintű ellátáshoz jutni, és megnő a várakozási idő” – mondta dr. Lantos Zoltán, egészséggazdasági szakértő, a GfK HealthCare ügyfélkapcsolati igazgatója.

Az orvosok is aggódnak

A szakemberek is főleg a negatívumokat említették a mostani megkérdezés során az elmúlt hetekben hallottak közül. Leginkább a pénzhiány következményei aggasztják őket, és tartanak attól is, hogy a jelentős gyógyszertámogatási megszorítások komoly negatív következményekkel fognak járni a betegellátásra is. A pozitív változások között a betegutak jobb megtervezését említették a legtöbben az orvosok közül, valamint a kórházi ellátás racionalizálását.

„Az orvosok legnagyobb része ma úgy látja, az egészségügyi rendszer legtöbb eleme rossz irányba változik. Az alacsony bérek, a rossz munkakörülmények, a szakmai és emberi megbecsülés hiánya, a betegellátás növekvő nehézségei, a gyógyszergyári támogatások megszűnése, a nehezedő gyógyszerfelírás, a kórházak összevonása, a rezidensek, szakdolgozók elvándorlása mindegyike jelzi az egyre romló véleményeket” – említette Kertész Balázs, a Szinapszis ügyvezető igazgatója.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink