hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Az örök szükségmegoldás: örökbefogadás

Alapítványok, sőt, magánszemélyek is lehetnek közvetítők

Magyarországon átlagosan két-három évbe telik, amíg valaki örökbe fogadhat egy gyermeket. A szülőre várók fele azonban már elmúlt tízéves. Így egyre több leendő szülő fordul civil szervezetekhez, alapítványokhoz, mert ezek általában gyorsabban megtalálják az utat a gyermeküket örökbe adni szándékozók és a gyermekre vágyók között.

„Dávidot teljesen véletlenül kaptuk meg. Már éppen indulni akartam haza a munkahelyemről, amikor csöngött a telefon. Van egy kisfiú, akarjuk-e? Egészséges, háromhetes, persze, hogy akartuk. Az mindegy volt, fiú vagy lány, csak azt írtuk be, fehér bőrű legyen. A kórházból hoztuk el. Akkor már két éve vártunk, le is mondtunk arról, hogy gyerekünk lesz. Furcsa, milyen kevésen múlik. Ha akkor nem találnak ott, hívják a következőt. Azt mondta az ügyintéző, előttem vagy öt számot próbált. Fel kellett készülnünk, gyerekágyat, pelenkázót venni – másnak erre hónapjai vannak. Nagyon furcsa volt így, hirtelen. Csak ültünk a kórház előtt a kocsiban, a férjem rám nézett, és azt kérdezte: felmenjünk? Úgy hoztuk el, hogy semmi papírunk nem volt arról, hogy a miénk. Egyetlen kórházi zárójelentést adtak vele. Anyakönyvi kivonata, taj-száma is csak fél év múlva lett. Azóta elvittük a kórházba, mondtuk, itt születtél, innen hoztunk el téged. Nem kérdez ő semmit, elfogadta így. Teljesen a sajátomnak érzem. Most már az óvónőknek is elmondtam. Sok szülő megbánja ezt, megkülönböztetésben lehet részük emiatt. A munkahelyemen én is megjártam. Boldogan bementem, hogy sikerült. Ez volt kedden, én meg mondtam, hogy hétfőtől gyesen vagyok. Ki is rúgtak azonnal. Sokaknak van szociális, munkaügyi problémájuk. Ha idősebb gyereket kapnak, vele már nem tudnak fizetetten otthon maradni, pedig a szoktatás időszakában ez ugyanolyan, mint egy csecsemőnél. Egyfolytában vele kell lenni, nem lehet nyolc órát dolgozni. Legtöbben arra kényszerülnek, hogy otthagyják a munkájukat. Nagy segítség a többi szülővel beszélni, a Mózeskosár Egyesületben rendszeresen találkozunk. Különbözőek a problémák, attól függően, mekkora korú kicsit fogadtak be. Dávid édesanyjával nem találkoztunk, csak a nevét tudjuk. Nem is akarjuk megismerni, nem örülnék neki, ha egyszer az iskola előtt várna, és közölné a gyerekkel: én vagyok az anyád. Ismerőseinknél tapasztalom, hogy aki tudja is, néha elfelejti, honnan jött Dávid. Sokat nevettünk, amikor a szemész erősebb szemüveget írt fel neki, mondván, ha a papa ilyen vastagot hord, biztos, hogy a kicsi is örökölte.” 

Magyarországon titkosan vagy részben nyíltan lehet gyermeket örökbe fogadni. Titkos örökbefogadásnál az örökbe adó és az örökbe fogadó szülők nem ismerik egymást, és a gyermek nem tart kapcsolatot vér szerinti szüleivel, ugyanakkor tizennégy éves korában kérheti adataikat a gyámhatóságtól. Az örökbefogadók ugyan aláírják, hogy közlik a gyermekkel mindazt, amit származásáról tudnak, ennek betartatására azonban nincsen eszköz. A gyermek új személyazonosságot kap. Amikor az örökbefogadók kitöltik a nevére az anyakönyvi kivonatot, még a keresztnév megváltoztatását is kérhetik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kempf Zita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés