hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Az önálló Margit kórház létrehozását kezdeményezi a főváros

Az önállóan működő és gazdálkodó Szent Margit Kórház létrehozását kezdeményezi a fővárosi önkormányzat a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál (Nefmi), az erre vonatkozó javaslatról szerdán 20 igen és 10 nem szavazattal döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A testület felkérte Tarlós István főpolgármestert, írja alá azt a megállapodástervezetet, amely szerint a tárca vállalná, hogy az intézményátvétel után önálló költségvetési szervként létrehozza a Szent Margit Kórházat.

A Szent Margit Kórházat 2008 januárjában a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai elnevezésű összevont intézménybe integrálták. Leválasztását már korábban is tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, arra hivatkozva, hogy a Semmelweis Terv szerint Budán egy sürgősségi centrumot hoznának létre, a Margit Kórház pedig "nem fér bele a profilba". Akkor arról döntöttek, hogy megvizsgálják az intézmény önállósodásának lehetőségét. A kórházak állami kézbe adása miatt azonban az önállóság visszaállításáig nem jutott el a főváros.

A megállapodástervezet szerint az önálló intézményt 2012. május 1-jétől kellene létrehoznia a minisztériumnak, az ezzel kapcsolatos folyamatok koordinálásába pedig bevonja a főváros szakértőit. A minisztérium háttérintézményének felül kellene vizsgálnia a Szent Margit Kórház kapacitásait, és 2012. június 30-ig olyan szakmai portfóliót, valamint ellátási területet meghatároznia, amely illeszkedik a betegellátási igényekhez, emellett biztonságos és stabil gazdasági működést biztosít a kórháznak.

A javaslat szerint a tárcának egyeztetnie kellene a fővárossal a kórház főigazgatói, illetve gazdasági igazgatói pályázatának kiírásáról.

Havas Szófia, az MSZP képviselője kifogásolta, hogy a városvezetést csak a Margit Kórház sorsa érdekli, véleménye szerint a fővárosnak az összes többi kórház jövendőbeli menedzsment-kinevezésébe is bele kellene szólnia. Erre Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes úgy reagált: a főváros az egészségügyi államtitkárságtól csak az önállóság visszaállítását kérte, a megállapodástervezetbe került többi konkrét jogosítvány a Nefmi "nagyvonalú gesztusa".

A fővárosi közgyűlési határozat azt is kimondja, hogy a Nefmi gondoskodjon a megkezdett, folyamatban lévő beruházások, fejlesztések, felújítások, európai uniós pályázatok befejezéséről. Ugyancsak gondoskodnia kellene a 2011-ben indított fejlesztések teljesített ráfordításainak megtérítéséről, a banki adósságterhek, pénzügyi kötelezettségek átvállalásáról, továbbá az intézményi adósságállományok átvállalásáról.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink