hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az ombudsmanhoz fordult a ReSzaSz

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult, mert véleményünk szerint az egészségügyre fordított közkiadások elégtelen volta miatt Magyarország képtelen maradéktalanul biztosítani állampolgárainak a testi és lelki egészséghez való alapjogot, s annak részeként az egészségügyi alapellátáshoz való egyenlő hozzáférést.

Az Alkotmánybíróság szerint a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog alkotmányi követelményként értelmezendő: az államnak azt az alkotmányos kötelezettségét jelenti, hogy a nemzetgazdaság teherbíró képességéhez, az állam és a társadalom lehetőségeihez igazodva olyan gazdasági és jogi környezetet teremtsen, amely a legkedvezőbb feltételeket biztosítja a polgárok egészséges életmódjához, életviteléhez, írja a szervezet legfrissebb közleménye.

Az Alkotmánybíróság korábbi döntései alapján az állam köteles megteremteni egy olyan intézményrendszer működésének a feltételeit, amely mindenki számára biztosítja az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének lehetőségét, azaz azt, hogy a szolgáltató intézmények hiánya miatt senki ne maradjon ellátatlanul. Véleményük szerint az alulfinanszírozottság miatt gyakorlatilag egyetlen intézmény sem tud megfelelni a szakmai és tárgyi minimumfeltételeknek, a betegbiztonság feltételeinek. Mint emlékeztetnek, több mint kétszáz háziorvosi praxis tartósan (több mint hat hónapja) betöltetlen. Felmérés igazolja, hogy ezen praxisokhoz tartozó állampolgárok korai (65 év alatt) halálozása kétszerese a magyarországi átlagnak.

A ReSzaSz szerint a mindenkori magyar állam a magyar nemzetgazdaság teherbíróképségétől messze elmaradva költ az egészségügyre. Arányaiban is jóval kevesebbet költ az egészségügyre, mint a környező országok, vagyis Magyarországon nem prioritás az egészségügy, a beteg biztonsága. A régió országai nemzeti össztermékük 100 forintjából minimum 6 forintot költenek egészségügyre, miközben Magyarország csak 3,9 forintot.

Kérik a kormányt, hogy emelje meg az egészségügyre fordított közkiadások mértékét, és rögzítse az Alaptörvényben ennek minimumát, oly módon, hogy három éven belül elérjük az egészségügyre fordított közkiadások tekintetében a nemzeti össztermék (GDP) 6%-át. Kérik az állampolgárokat, hogy ha a fenti törekvésekkel egyetértenek, vegyenek részt az Emberi Konzultációban és írják alá a petíciót a http://reszasz.hu/peticio címen.

A beadványt itt olvashatja

MedicalOnline
a szerző cikkei

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink