hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Az ítélet mindenkihez szól

Az igazságszolgáltatás nyilvánossága

Célunk: olyan tájékoztatási rendszert kialakítani, amely az igazság tekintélyét is növeli – jelentette ki Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke annak kapcsán, hogy bemutatta a legfőbb bírói fórum három új szóvivőjét.

Az igazságszolgáltatás számára fontos a sajtó, hiszen a bíróságok működését elsősorban a média ellenőrizheti – nyilatkozta a közelmúltban Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság elnöke egyúttal hangsúlyozta – és példákkal is igazolta –, hogy a bíróságok komolyan veszik a nyilvánosságot. Hiszen a hiteles és pontos tájékoztatás segítheti a testületek tekintélyének növelését is. A bíróságok és a nyilvánosság kapcsolata úgy került ismét a figyelem középpontjába, hogy az Eötvös Károly Intézet legutóbbi állásfoglalásában az igazságügyi tájékoztatás hiányosságaira, illetve a bíróságok nehezen átlátható működésére hívta fel a figyelmet. A Majtényi László volt adatvédelmi biztos vezette közpolitikai intézet szerint ma Magyarországon lehetetlen teljes egészében megismerni az ítélkezési gyakorlatot – az ítéletekből csak annyi tudható meg, amennyit a bíróságok jónak látnak a közvélemény elé tárni. Az Eötvös Károly Intézet ellenben úgy véli, hozzáférhetővé kell tenni a felsőbíróságok ítéleteit a jogkereső közönség és a sajtó számára – természetesen az érintettek magánéletének megóvása mellett. Az intézet állásfoglalása szerint a törvény az állam egyik legmagasabb státusú képviselőjét, a bírót nem foszthatja meg a vélemény és a szólás szabadságától sem.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke egyetért mind az állásfoglalással, mind az abban foglalt ajánlásokkal. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabályok egyelőre nem teszik lehetővé ezeknek a követelményeknek a teljesítését. Ma ugyanis a törvény megtiltja a bírónak, hogy nyilatkozzon: kizárólag a bíróság elnöke és az általa kijelölt személyek adhatnak tájékoztatást az egyes ügyekről. A határozatok közzétételét pedig szigorú adatvédelmi szabályok teszik lehetetlenné, hiszen perek tömkelegét zúdítaná magára a Legfelsőbb Bíróság, ha ezeket nem szerkesztett formában hoznák nyilvánosságra. Az viszont, hogy minden határozatot megszerkesszenek, a jelenlegi létszám mellett kivihetetlen. Éppen ezért vélekedett úgy Lomnici Zoltán, hogy Magyarországon túlzottan szigorúak az adatvédelmi szabályok. Szerkesztett formában jelenleg több mint száz elvi jelentőségű ügyben hozott ítélet került fel a Legfelsőbb Bíróság honlapjára. Ezek között van a Tocsik-perben meglehetősen sok vitát kiváltó jogerős döntés is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pálmai Erika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés