hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Az inkontinencia rizikótényezői

Haskörfogat: 78 cm a kritikus érték

Az életkor, a testtömegindex, a szülések száma, a dohányzás, a méh eltávolítása és a 2-es típusú diabétesz fennállása egyaránt befolyásolja, hogy egy középkorú nő mekkora valószínűséggel küzd vizelettartási problémákkal – állítják amerikai kollégák több mint 80 000 érintett kikérdezése alapján.

Az 1989 óta kétéves időközönkénti követéssel zajló Nurses Health Study II több mint 116 000 résztvevőjének (37–54 éves ápolónők) életmódjára és egészségi állapotára vonatkozó szokásos kérdések mellett arra is választ kerestek, hogy az előző évben elcseppent- e a vizeletük, hány alkalommal és körülbelül milyen mennyiségben (Am J Obstet Gynecol 2006;94:339–45). Alkalomszerűnek definiálták a havi 1–3, gyakorinak a legalább heti egyszeri vizelettartási nehézséget. Utóbbi esetében a fehérneműt átáztató vagy nagyobb mennyiségű vizeletelfolyást súlyos inkontinenciának tekintették. A vizsgálni kívánt rizikótényezőkről – testtömegindex, szülések száma, méheltávolítás, korábbi vagy aktuális fogamzásgátló- szedés, illetve dohányzás, 2-es típusú diabétesz – az ok-okozati viszony megfordulásának kizárása érdekében az 1999-es válaszokból gyűjtöttek adatokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
LAKI JUDIT
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés