hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az ideális és a torz

Milyen legyen az ideális társadalom? Milyennek kell lennie? Lehetséges-e egyáltalán? Kik lesznek a vezetői és kik az alárendeltek? Hogyan boldogulhat az ember a jövőben? Mi történik, ha a teljes szabadság megvalósul? Mi a helyzet, ha a szabadság és a rend egymás ellen lázad? Mi az elviselhetetlen a látszólag kedvező teljes szexuális szabadságban? Hogyan néz ki a világ 2054-ben vagy netán 1984- ben? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják az emberiség jeles szellemeit nagyjából Platón óta, azaz kétezer éve.
  A később VIII. Henrik rendeletére lefejezett nagy államférfi és bölcselő, Thomas More 1516-ban vetette papírra a képzelt szigetről, Utópiáról szóló latin nyelvű, kalandos dialógusát, és nyilván fogalma sem volt arról, hogy ezzel megteremti egy addig nem létező, később hihetetlen mértékben szárba szökkenő műfaj alapjait.
  Összeállításunkban nyomába eredünk Campanella, Francis Bacon, Voltaire, Swift elgondolásainak, hogy végül Huxley, illetve Orwell negatív utópiáival fejezzük be a kulturális barangolást. És kitérünk természetesen a magyarok elgondolásaira is, Bessenyei Györgytől Jókain át Karinthy Ferencig vezet elemzéseink sora.

Írásunk a 12–14. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bán Zoltán András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés