hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az ész a fontos

Intelligencia és egészség

Az egészségnevelés és a prevenció során tekintetbe kell venni a célpopuláció IQ-szintjét, mert lehet, hogy ez a klinikai állapotot éppúgy befolyásolja, mint a betegek szociális és gazdasági helyzete.

Az egészséget alapvetően befolyásolja az egyéni szociális és gazdasági helyzet. Erre számos tényező gyakorol hatást, többek között az intelligencia is. Egy skót vizsgálatban (BMJ 2006; 332:580–584) arra a kérdésre keresték a választ, milyen mértékben hat az IQ az egészségre: elképzelhető- e, hogy tulajdonképpen nem a szocioökonómiai státus, hanem maga az IQ befolyásolja az egészségi állapotot.
A kutatók 1987- ben 56 éves emberekkel (739 nővel és 608 férfival) végeztették el az IQtesztet, illetve töltettek ki kérdőíveket, amelyekkel felmérték, hogy a résztvevők mely társadalmi osztályba tartoznak, milyen a kulturális hátterük, jövedelmük, életmódjuk. Egy évvel később egészségi állapotukról is kikérdezték őket, majd 2004-ben vizsgálták az összmortalitást és a koszorúér-betegség okozta halálozást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés