hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Az értékek megőrzése a cél

Beszélgetés dr. Mészner Zsófia főigazgatóval

Az Országos Csecsemő- és Gyermek-egészségügyi Intézet 1998-ban megszűnt. Azóta több hasonló profilú intézmény működött, de országos intézete nem volt a gyermekgyógyászatnak. Most, a minisztérium háttérintézményeként, az Országos Egészségfejlesztési Intézetből kiválva létrehozták az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetet, melynek főigazgatójává dr. Mészner Zsófiát nevezték ki.

Gratulálok a kinevezéséhez, bár az igazat megvallva, nem tudom, mivel is foglalkozik valójában ez az intézmény. Talán csemetéink aggasztó egészségi állapota az oka, hogy szükség volt egy ilyen, speciálisan a gyermekekre koncentráló intézetet létrehozni?

– Minden szakmának szüksége van egy országos intézetre, amely a szakmán belül oktatással, kutatással és módszertannal foglalkozik. Az EU-csatlakozás is adott ehhez egy lökést, hiszen fontos az egészségügyi ellátórendszer illesztése az Európai Unióhoz, és ehhez is kell egy koordináló intézmény. Emellett fontos látni, hogy a gyermekek nem kis felnőttek, hanem egy olyan speciális korosztály, amellyel különleges módon kell az orvoslásban is foglalkozni. Persze az ön megközelítése is igaz: vannak olyan visszajelzések, amelyek szerint a gyermekek egészsége általában nem megnyugtató, például sok a gerincproblémával, túlsúllyal, beilleszkedési zavarral küzdő ebben a korcsoportban. Amennyiben elfogadjuk azt az alapvetést, hogy a jövő letéteményesei a gyermekek, nem mindegy, milyen esélyt tudunk nekik adni.

Milyen feladatokat kell az intézetének ellátnia?

– Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a jelenleginél szorosabb kapcsolatot és együttműködést biztosítsunk a döntéshozók (az illetékes minisztérium, a szakmai vezető testületek) és az egyes ellátóhelyek (a házi- és szakorvosok, az iskola-egészségügy, a védőnői szolgálat) között. A kapcsolatteremtő és koordináló szerep mellett oktatói, és mint említettem, kutatói és módszertani munkát is végzünk. Eddig nem volt ilyen egységes intézete ennek a szakterületnek, a szakmai kollégium, az ÁNTSZ és az Egészségfejlesztési Intézet között oszlottak meg ezek a teendők.

Mit szól azokhoz a felmérésekhez, amelyek azt mutatják, hogy a felnövekvő generáció semmivel sem él egészségesebben, mint a szüleik?

- Évek óta folynak ilyen vizsgálatok, csak éppen nem mindig kerültek nyilvánosságra. Nemzetközi vizsgálatok részeként is foglalkoztunk a korcsoportok szerinti egészségmutatók felmérésével. Amely vizsgálatok azonban mostanában napvilágot láttak, nem országos adatokat tükröznek. Egy-egy település, intézmény gyermek-egészségügyi helyzetét mutatják. Ugyanakkor fontos, hogy országos képet is kapjunk, ezért is lényegesek a szűrővizsgálatok és azok eredményeinek ismertetése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés