hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Az epilepszia megismerése felé

 Áttörést hozhat az epilepsziás folyamatok pontosabb tér- és időbeli feltérképezésében, illetve a kezelési stratégiák kidolgozásában egy nagy jelentőségű magyar fejlesztés, amelyet az Egyesült Államokban is sikerrel alkalmaznak. Az eredetileg állatkísérletekben használt, emberi agyba is beültethető műszerről a Magyar Idegtudományi Társaság januári, pécsi konferenciáján számoltak be. Az eljárás esélyt nyújt arra, hogy jobban megértsük az epilepszia létrejöttének mechanizmusát.

 A gyerekek körében közel egyszázalékos arányban fordul elő epilepszia, ám ők általában kinövik a betegséget. A felnőttek közül nagyjából minden kétszázadik ember szenved e kórtól. A betegség egyik jellegzetes tünete, hogy a nagyagykéregben EEG-vel regisztrálható rohamok keletkeznek, ezek között pedig úgynevezett tüskekisülések mutathatók ki. Ezek hátterében az

agykérgi sejtek kóros szinkronizációja

 áll, ami a serkentő és a gátló hatások egyensúlyának felborulása és az ebből eredő izgalmi túlműködés miatt következik be. Az epilepsziás tünetek megszüntetésénekegyik lehetséges módja, hogy a folyamatok gócpontját sebészi úton eltávolítják. Ehhez elsősorban a roham pontos területének behatárolására van szükség, de rendkívül fontos kiegészítő információkkal szolgál a tüskekisülések vizsgálata is.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS IMRE ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés