2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Az emberiség csaknem fele rosszul alszik

Az alvásproblémák globális méreteket öltenek, a világ népességének csaknem fele veszélyeztetett – hívta fel a figyelmet az Alvás Világnapján az Alvásorvosok Világszövetsége.

Egyre többet próbálunk ébren maradni az alvás rovására, és ennek súlyos következményei lehetnek a mindennapi munkavégzésre és az életminőségre vonatkozóan. Ezt a megállapítást megerősítették a magyarországi szakemberek is azon az ötven ország kutatóit és szomnológusait vendégül látó alváskonferencián, amelyet a World Sleep Day alkalmából rendeztek Budapesten – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Az éjszakai pihentető alvás hiánya jelentős életminőségromláshoz vezet, számos betegség kiváltója, ugyanakkor a következménye is lehet. A legtöbb alvászavar megelőzhető és kezelhető, mégis az érintettek kevesebb, mint egyharmada tudja és/vagy ismeri be, hogy alvászavarral él. Az alvásproblémák globális méreteket öltenek, a világ népességének 45 %-ára kiterjedően veszélyeztetik az emberek mindennapjait és rövidítik meg az életüket. A nappali éberség lanyhulása csökkenti a figyelmet, a koncentráló képességet, és megnöveli a balesetek kockázatát az autóvezetés közben. A WHO 2017-től tervezi az alvás önálló diszciplinává nyilvánítását, amely nemcsak tudományos, hanem gyakorlati téren is előtérbe fogja állítani ennek az alapvető életfunkciónak a jelentőségét.
Magyarországon is több intézkedés várható, ennek része a már bevezetett háziorvosi alvásminősítés a jogosítvány meghosszabbításakor. A szomnológus szakma hazai képviselői a foglakozásegészségügyi vizsgálatokon belül is kötelezően megjelenítenék az alvásminőség-méréseket.

hirdetés

Könyveink