2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az első „hazai”, spanyolországi malária az eradikáció óta

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint az egész világon, 2008-ban, 247 millió maláriát diagnosztizáltak, s közülük kb. 1 millióan haltak meg, döntően Afrikában a gyermekek.

A malária ma is tömeges megbetegedést és halált okozó betegség Afrikában, Ázsiában és Közép- és Dél-Amerikában. Megközelítőleg 35 éve az Európai Unió országaiban szinte minden eset importált malária volt. Az elmúlt 10 évben, azonban néhány esetben (kevesebb, mint 20) nem tudták egyértelműen a „behurcolt” maláriát bizonyítani.

Spanyolországban 1961 óta nem fordult elő olyan malária, amely nem importált lett volna, és 1964-ben hivatalosan kinyilvánították a sikeres eradikációt. Ez év szeptemberében, Aragon tartományban, lázas és icterusos betegben Plasmodium vivax maláriát diagnosztizáltak. A chloroquin + primaquin kezelésre a beteg meggyógyult, és október 1-én távozott a kórházból.

Az epidemiológiai vizsgálatok kizárták az importálás lehetőségét. Ugyanakkor kiderült, hogy Spanyolország e területén előfordul az Anopheles atroparvus vektor, amely képes lehetett a Plasmodium vivax transzmissziójára. Érdekes, hogy ez a vektor rezisztens a Plasmodium falciparummal szemben. Feltételezik, hogy parazitémiában szenvedő embertől fertőződött meg a vektor.

Forrás: Euro Surveill 2010; 15 (41).

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink