2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az egészségügy különösen alkalmas a gépi tanulásra

A világ adatainak mintegy 30 százalékát ez az egészségügyi ágazat generálja – írja a Healthcare IT News cikke nyomán a VG.

Mindez részben az elektronikus egészségügyi nyilvántartási rendszerek széles körű használatának köszönhető, amely először az 1990-es években terjedt el. A betegek adatainak digitalizálása nemcsak a meglévő adatmennyiséget növelte meg, hanem a gépi tanulási alkalmazások számára is könnyen hozzáférhetővé tette azokat. 

Az orvosi nyilvántartási rendszereken (EHR) kívül túl az egészségügyi adatokat egyre több forrás, például az orvosi vagy testre csatolható eszközök, laboratóriumok vagy a szolgáltatói irodák is generálják. Ez az adatbőség kritikus fontosságú ahhoz, hogy a gépi tanulási modellek pontosabban tudják megjósolni a betegek kilátásait, és segíthet abban, hogy a szolgáltató szervezetek idővel átfogóbb képet kapjanak a betegek egészségi állapotáról.

Az egészségügyi adatok előnye, hogy objektívebb jellegűek, mint más iparágak által generált adatok, ami különösen alkalmassá teszi őket a gépi tanulásra – írja a VG.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink