hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Költözik az EESZT, napokig nem lesz elérhető

A kórházfenntartó tájékoztatása alapján az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) augusztus 19. 22.00 óra és augusztus 23. éjfél között költözik.

A betegellátás menetét a költözés nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT-kapcsolat nélkül a korábban megszokott módon működnek. Az augusztus 19-23. között végzett egészségügyi ellátások dokumentációja utólagosan, automatikusan töltik fel az EESZT-be. Ezen időszak alatt az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek (az ágazati és a lakossági is) nem lesznek elérhetők, azaz nem lehet pl. leletet, kórtörténetet lekérdezni, labor- és COVID19 teszteredményeket megtekinteni.

A koronavírus-szűrővizsgálat eredményéről minden érintett a mintavételt elrendelő egészségügyi intézménynél kérhet tájékoztatást. Az adatállomány-költözés  azonban nem befolyásolja a megszokott gyógyszerkiváltási folyamatokat, mivel a korábban felírt e-recepteket, vagy a sürgősségi ellátás során kinyomtatott papíralapú recepteket ez idő alatt is ki lehet váltani a nyitva tartó patikákban. (Sürgősségi ellátás során nem lehet ebben az időszakban e-receptet felírni. Ha az ügyeletes orvos úgy ítéli meg, hogy azonnal ki kell váltani egy gyógyszert, akkor hagyományos papíralapú receptet ír fel a páciensnek).

A költözést követően, 2020. augusztus 24-től ismét, a korábban megszokottak szerint lesznek elérhetőek az EESZT szolgáltatásai.

A rendszer jól vizsgázott az elmúlt időszakban, a megnövekedett terhelést zökkenőmentesen kezelte. Ma már egy átlagos napon több mint 240 ezer egészségügyi ellátási dokumentum kerül fel az EESZT-be. Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal fog bővülni, a fejlesztések azonban hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek. Ennek a folyamatnak a részeként az EESZT infrastruktúrája is átköltözik a Kormányzati Adatközpontba a kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős NISZ Zrt. vezetésével.

További kérdések esetén az EESZT Kontakt Center munkatársait lehet keresni a +36-1-920-1050-es telefonszámon vagy a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email címen.

Mint a szaktárca ezzel kapcsolatos közleménye a többi közt leszögezi: az EESZT lakossági portálja igen népszerű lett az elmúlt időszakban: a koronavírus-járvány első hulláma alatt meghatszorozódott az online egészségügyi ügyintézést választók száma a korábbi hónapokhoz képest. Naponta több mint 13 ezren jelentkeztek be a digitális egészségügyi térbe ezekben a hetekben.

Az egészségügyi felhő újabb szolgáltatásokkal bővül a jövőben, a fejlesztések azonban hatékonyabb informatikai hátteret igényelnek.

(forrás: Magyar Orvosi Kamara, Emberi Erőforrások Minisztériuma)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés