hirdetés
hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Az arteria hypogastrica ligatúrája

Szülés után jelentős vérveszteséghez vezethetnek a terhesség alatt fokozatosan kialakuló keringési változások, az esetleges lepényrész- visszamaradás, a beágyazódási rendellenességek, valamint az uterus-izomzat rendellenességei, sérülései. A nőgyógyászati gyakorlatban elsősorban a daganatos betegségek miatt megnövekedett lokális keringés, az érújraképződések kapcsán kialakuló diffúz vérzések, illetve a szövetpusztulás eredményezte artériás vérzések ellátása jelent nagy kihívást. Amennyiben a vérzéscsillapítás lokálisan, mechanikai úton és/vagy a hemosztázist elősegítő egyéb lehetőségek kihasználásával sem sikeres, a vérzés forrásához vezető nagyobb erek lekötése jön szóba.

Ehhez a kismedence anatómiája kedvező, hiszen a szerveket ellátó artériák száma nem nagy, ráadásul viszonylag könnyen megtalálhatók. Ennek ellenére korábban bizonyos fenntartások is megfogalmazódtak a módszerrel kapcsolatban; ezek a kismedencei vérellátás megszüntetése következtében a szervek sérülésétől, esetleges elhalásától való félelemből eredtek.

 Az elvégzett vizsgálatok igazolták, hogy a ligatúra felhelyezését követően a kismedencébe jutó vérmennyiség körülbelül a felére csökkent, ugyanakkor az is megállapítható volt, hogy az arteria hypogastrica törzsének lekötésétől disztálisan magában az érben, illetve a kollaterális ágakban a véráramlás fennmaradt, így a szervek oxigén- és tápanyagellátása nem szűnt meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. Dr. Papp Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés