hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az ápolók jobban fogynak

Magyarországon egy orvosra csak feleannyi ápoló jut, mint amennyi a biztonságos betegellátáshoz minimálisan szükséges lenne – írja cikkében Rozsos Erzsébet a Népszavában.

Magyarországon 2014-ben 26 ezer ápoló hiányzott a rendszerből, és a következő 10-15 évben további 27 ezer szakember éri el a nyugdíjkorhatárt, akik gyakran élnek a 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjba menetel lehetőségével, így az ápolói kar kiürülése elkerülhetetlen.

A nemzetközi arány, amivel a betegek biztonságos ellátását lehet elérni: 1 egység orvosi létszámhoz 3 egység ápolói létszám tartozik. A magyarországi statisztikák szerint, az orvosi korfa körülbelül 37 ezer betöltött orvosi állást mutat, más statisztika jó esetben 51 ezer nyilvántartott ápolót. E statisztikákat összevetve kiderül, hogy Magyarországon ez az arány körülbelül 1:1,5. körül van, ami messze van a biztonságos ellátás kritériumától. Egy német klinikán nemrégiben az 1:5 fő biztosításáért sztrájkoltak a dolgozók.

Az 1990-es évek elején 4-4,5 ezer, 1999-ben már csupán 540 ápolónő került ki a szakképző iskolákból. Ezzel szemben a kiképzett OKJ-s ápolók létszáma a MESZK vizsgabizottságainak adatai szerint 2014-ben 2 532 fő. A képzés tervezésének abszolút hiányában, gyógymasszőrből, fogászati asszisztensből 2014-ben 2000-2000-et képeztek.  De mit kezdünk velük? Ha ez így megy tovább, a sürgősségi osztályra fogászati asszisztenseket lehet majd beállítani a 8 osztályt végzett, és ápolási asszisztensképzést megjárt közmunkás mellé, a magasan képzett szakdolgozók helyett! Hátborzongató az elképzelés. És ha nem lesz más? – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink