hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megjelent a kívánatos egészségügyi szakképzések listája

Hegesztő korlátlanul, ápoló azonban már csak megszorításokkal kell a kormánynak - ez derül ki abból a rendeletből, amely szakmánként és megyénként rögzíti a beiskolázási keretszámokat.

A 297/2015. (X. 13.) kormány rendelet (a 2016/2017. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítéseiről) három kategóriába sorolja a szakmákat, a támogatottakba korlátlanul lehet beiskolázni és ahhoz az állam is így adja a támogatást, a korlátozottan támogatottaknak megyénként és fenntartónként keretszámot határoznak meg, az „N”-osztályba soroltak képzéséhez pedig nincs költségvetési támogatás.

Például a már említett ápolókról a listából kitűnik, hogy általában korlát nélkül kellenek, de Bács, Baranya, Hajdú, Zala „részben már megtelt”. Gyógyszertári asszisztensre 11 megyében van bizonyos kereslet, a többiben nincs támogatás a képzésükhöz.

A „képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens” szakma 8 megyében megtelt, a többiben van korlátozott képzés. Mentőápoló 11 megyében számolatlanul kell, a többiben látszámkeretet határoz meg számukra a rendelet. A szövettani asszisztenseknek 9 megyében van támogatott képzési helyük, a többiben nincs rájuk állami pénz.  A pszichiátriai gondozók Békés, Csongrád, Hajdú, Szolnok, Nógrád, Szabolcs megyékben kaptak keretszámot, máshol nem támogatott a képzésük.

A kereken háromszáz szakmát tartalmazó lista letölthető a rendelettel, innen.

(forrás: Magyar Közlöny)

cimkék

hirdetés

Könyveink