hirdetés
2024. szeptember. 30., hétfő - Jeromos.

Az állami egészségügy problémái áthatják a magánszektort is

Amíg a közellátás rendbetételére nem lesz kellő politikai bátorság, addig a magánszférai sem nagyon boldogulhat – írja a Népszava.

Nincs magán és állami, csak egyetlen egészségügyi szektor van, az, amelyik a beteget meggyógyítja – hangsúlyozta Fábián Lajos, a VOSZ egészségügyi tagozatának elnöke, a TritonLife csoport társalapító tulajdonosa a Porfolio Private Health Fórum 2024 konferenciáján, amelyről a Népszava tudósított. Fábián szerint a beteget nem érdekli kié a műtőlámpa, ő csak gyógyulni akar. Az ellátórendszer kritikus területei közé sorolta egyebek mellett a kiszámíthatlan jogi környezetet, a finanszírozási nehézségeket, a széthulló, gazdaságtalanul működő, s egyre foghíjasabb szolgáltatásokat. Megjegyezte: az állam számára is megterhelő, és a betegekre is veszélyes intézményeket csukva kell tartani – utalva arra a jelenségre, hogy teljesen kiszámíthatatlan, hogy az orvos és a szakdolgozó hiány miatt, mikor, hol kényszerülnek egy-egy ellátást végleg vagy átmenetileg szüneteltetni.

Úgy vélte: a kapacitások rosszul elosztottak, nincsenek egyértelmű és szabályozott betegutak, ezért azokat újra kell tervezni. Hozzátette: a fővárosban a páciensek kétharmadát a magánszolgáltatók látják elsőként, de nincs joguk a beteget elküldeni az állami szolgáltatóhoz vizsgálatokra, legfeljebb visszaküldhetik a háziorvosokhoz.

„Ha valakinek nincs egy haverja, aki a kezét fogva végigviszi a rendszeren, akkor az elveszett” – mondta.

A konferencia több előadásában szóba került, hogy az orvosi bérek állami emelésének nem volt jó hatása a magánszektorban sem. Mózer Attila a Szent Magdolna Magánkórház tulajdonos ügyvezetője például arról beszélt, hogy megnőtt az orvosok zsaroló potenciálja. Négy-öt szolgáltatónál is vállalnak munkát, s miután a betegek nem intézményhez, hanem az orvoshoz kötődnek, így ha nem kapják meg a kívánt bért, egyszerűen továbbállnak. Ez pedig kárt okoz az intézménynek, amely sok marketinggel és egyéb eszközzel építette föl a portfólióját. A gyógyítók gyakran az állami bérek négyszeresét kérik, "mondván: ott már dolgozni is kell.”

A konferenciáról bővebb beszámolót közöl az Az én pénzem is.

Könyveink