hirdetés
2024. június. 29., szombat - Péter, Pál.
hirdetés

Az alapellátás átalakításának célja a praxisok gazdaságos működtetése

A Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) balatonalmádii IV. Országos Konferenciájáról a Weborvos közöl összefoglalót.

Június második hétvégéjén, Pintér Sándor fővédnöksége alatt megtartott, az alapellátást érintő átfogó szakmai, módszertani és aktuálpolitikai kérdéseket ismertető eseményt Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság Alap- és Szakellátásért Felelős főigazgató-helyettese, Fabó Péter, Balatonalmádi polgármestere és Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója nyitotta meg.

A rendezvény során szakmai szimpóziumok, workshopok, szakdolgozók számára szervezett szekció, szakmapolitikai fórum szerveződött, amelynek keretébenl azt vizsgálták a résztvevőkkel, hogy az alapellátást érintő közelmúltbéli intézkedések valódi paradigmaváltást hoznak-e az alapellátó praxisok mindennapi munkájába. A több mint 70 hazai és külföldi előadó kiemelkedő színvonalú prezentációt tartott egyebek mellett az alapellátás szervezeti struktúráját érintő kérdésekről, finanszírozásáról, az alapellátási körzetek átalakításáról, a háziorvosok utánpótlásáról és az alapellátásban elérhető diagnosztikai lehetőségek fejlődéséről (POCT, POCUS, telemedicina). A szakmai-tudományos programok számos új megközelítést és kutatási eredményt mutattak be az alapellátás területén.

Shlomo Vinker, a WONCA Europe elnöke, Pavlos Theodorakis, a WHO vezető egészségpolitikai tanácsadója, Czett András, Ausztriában tevékenykedő háziorvos és Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának rektorhelyettese érdekfeszítő panelbeszélgetés során vitatták meg az alapellátás európai helyzetét és jövőbeni lehetőségeit.

A konferencián részt vett Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár is, aki az alapellátás fejlesztésére vonatkozó kormányzati tervekről tartott előadást. Beszédében hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátás hatékonyságának és minőségének javítása érdekében fontos, hogy a döntési kompetenciák a megfelelő szintre kerüljenek az ellátórendszerben.

Az alapellátást érintő egészségpolitikai intézkedések bemutatása során beszélt a lakóhelyközeli ellátások megerősítéséről, transzparensebbé tételéről, az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátásszervezési feladatainak megerősítéséről, a vármegyei irányító kórházak döntési kompetenciáinak bővítéséről, a körzetek átalakításáról, az alapellátási ügyelet hatékonyságáról, valamint a finanszírozás változásairól. Az ügyeletszervezés kapcsán elhangzott fontos információ, hogy Budapest 2024. októberétől csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez.

Az egészségügyért felelős államtitkár előadásában nem csupán a háziorvosi kompetenciabővítés lehetőségeit tárgyalta, hanem a betegellátás színvonalát növelő és az orvosok terhelését csökkentő szakdolgozói kompetenciák jogi kereteinek kialakításával kapcsolatos jövőbeni intézkedéseket is ismertette. Kifejtette, hogy az alapellátás átalakításának célja a praxisok gazdaságos működtetése, valamint egy olyan alapellátási rendszer kialakítása, amely a fiatal orvosok és szakdolgozók számára vonzó perspektívát nyújt.

Takács Péter mellett az egészségügyi államigazgatás korábbi vezetői közül Kökény Mihály, Szócska Miklós és Ónodi-Szűcs Zoltán osztották meg regnálásuk alatt elért sikereiket és nehézségeiket egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Takács Péter, Kökény Mihály, Békássy Szabolcs, Szócska Miklós, Ónodi-Szűcs Zoltán a HAOSZ konferenciáján (Fotó: HAOSZ)
Takács Péter, Kökény Mihály, Békássy Szabolcs, Szócska Miklós, Ónodi-Szűcs Zoltán a HAOSZ konferenciáján (Fotó: HAOSZ)

További részletek a Weborvos összefoglalójában.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

Könyveink