2021. május. 08., szombat - Mihály.
hirdetés
hirdetés

Az agresszív kezelés rossz minőségű életvégi ellátást jelent

Az előrehaladott rákban szenvedők nagy százaléka részesül agresszív kezelésben élete utolsó 30 napján, amit a betegek és a hozzátartozók negatívan értékelnek. A Cancer szaklap tanulmánya tüdőrákos esetekben mutat be konkrét adatokat, és a hospice–palliatív ellátás kiterjesztését javasolja.

A University of Pennsylvania kutatói szerint előrehaladott rákban szenvedők esetén általános az agresszív kezelés – kemoterápia, mechanikus lélegeztetés, akut hospitalizáció, intenzív osztályos ápolás – az élet végén is. A Cancer című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői az élet utolsó 30 napján történő agresszív kezelés és a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedők és családjaik életvégi kezeléssel kapcsolatos elégedettségét mérték fel adminisztratív és klinikai adatok, betegpanaszok és a gyászoló családok által kitöltött kérdőívek segítségével (2010 és 2012 között elhunyt 847 beteg és családjaik).

Mint az Association between aggressive care and bereaved families’ evaluation of end-of-life care for veterans with non-small cell lung cancer who died in Veterans Affairs facilities című tanulmányban Mary Ersek és munkatársai megállapítják: az agresszív életvégi kezelés nem javítja a beteg- és hozzátartozói elégedettséget, sőt a gyenge minőségű életvégi ellátás indikátoraként használható.

Az eredmények szerint az egészségügyi intézményben meghalt betegek több mint 72%-a részesült legalább egyszer agresszív kezelésben, és a betegek 31%-a kapott kemoterápiát élete utolsó 30 napjában. A nem hospice-palliatív osztályon meghalt, agresszív kezelésben részesült betegek gyászoló hozzátartozói rosszabbra értékelték az életvégi ellátást, mint azok, akiknek hozzátartozói nem részesültek agresszív kezelésben. Ezzel ellentétben, a hospice-palliatív osztályon meghaltak rokonai nem minősítették szignifikánsan rosszabbnak hozzátartozójuk életvégi kezelését akkor sem, ha több agresszív kezelési epizódra is sor került.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet: függetlenül attól, hogy a beteg milyen ellátást választ, fel kell ajánlani a számára a hospice-palliatív gondozást, már csak azért is, mert az ellensúlyozhatja az agresszív kezelés negatív hatásait.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.