hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az ACE-gátlók és a COVID-19 kockázat

Kétséges, hogy az ACE-gátlók szedése súlyosbítaná a COVID-19 lefolyását, derül ki a PharmaOnline összeállításából.

A SARS-CoV-2 koronavírus az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorokon keresztül (is) fertőzi meg a gazdasejteket, és vezet koronavírus okozta tüdőgyulladáshoz, miközben akut miokardiális panaszt és a kardiovaszkuláris működésben is krónikus károsodást okozhat, derül ki a PharmaOnline szerint egy, a Nature Reviews Cardiology folyóiratban megjelent publikációból.

ACE-gátlót szedőknél több kötődési helye van a SARS-Co-2-nek?

Az ACE2 mindenekelőtt a tüdőben van jelen, azonban a szív, a béltraktus, a vese és az érfalak sejtfelszínén is megtalálható, sőt oldott formában még a szérumban is jelen van.

Az ACE2 – mint aminopeptidáz – a koronavírus számára receptorként funkcionálhat, és így belépési kapuként szolgálhat a koronavírus sejtbe jutásához.

Az a feltevés, hogy a koronavírus fertőzés súlyosabb lefolyású az ACE-gátló gyógyszerkészítményekkel végzett terápia alatt, arra vezethető vissza, hogy megnő a szervezetben az ACE2-receptor mennyisége, ami az új koronavírus számára elméletileg még több megkötődési helyet kínál.

Kétségbe vonható következtetések

A kutatók a ResearchGate felületen folytatott diszkussziójuk alapján arra engednek következtetni, hogy a sejtfelszíni ACE2-receptor státusznak nincs releváns hatása, mivel az eltérő szimptómákkal rendelkező koronavírusos betegeknél hasonló intracelluláris vírusmennyiséget határoztak meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Jelenleg még tisztázatlan, hogy az oldott formában jelenlévő ACE2 a koronavírus megkötésére képes-e, és ezzel a vírusok bejutását a sejtbe megakadályozhatja-e. A Deutsche Apotheker Zeitung közleménye alapján egy rekombináns, oldott állapotban lévő ACE2 áll annak az új terápiának a középpontjában, amivel kapcsolatban pilot vizsgálatot terveznek Kínában, 24 fő, súlyos állapotú COVID-19 beteg bevonásával.

Veszélyes abbahagyni az ACE-gátlók szedését

A Német Hipertóniás Megbetegedések és Prevenciós Eljárások Szakmai Szervezete, a Hochdruckliga (DHL) ugyanakkor arra hívja fel a betegek figyelmét, hogy egy koronavírus fertőzés súlyosbodása miatti félelemből ne hagyják abba antihipertenzív gyógyszereik szedését.

A DHL közleményében hangsúlyozza, hogy az ACE-gátló gyógyszerek szerepét egy súlyos tüdőinfekció esetén bizonyítani szükséges (ami nem történt meg), és ezért egy pusztán feltételezett hatás miatt a terápia abbahagyása nem lenne indokolt.

Az Európai Hipertónia Társaság (European Society of Hypertension, ESH) állásfoglalása alapján egy ACE-gátló készítmény szedésének abbahagyása szívelégtelenség esetén napokon vagy heteken belül a beteg állapotának romlásához és akár megnövekedett halálozási arányhoz is vezethet.

A fenn nevezett szakmai szervezetek óva intenek attól is, hogy kiadott közleményeik alapján hibás következtetéseket vonjanak le. Hangsúlyozzák, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedésben vagy diabéteszben szenvedőknél egy koronavírus fertőzés általában komplikáltabb lefolyású – az alapbetegségekből adódóan. Az alapbetegségek – függetlenül a terápiás gyógyszerkészítményeiktől – a koronavírus-fertőzés rizikófaktorainak számítanak.

(Forrás: Nature Reviews Cardiology, Deutsches Aerzteblatt)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés