hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az 1001 orvos a hajléktalanokért

Nyílt levélben fordultak a társadalomhoz, a kollégákhoz és a jogalkotóhoz az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai.

Orvosként és felelős értelmiségiként úgy érezzük, hogy meg kell szólalnunk hajléktalan honfitársaink érdekében. A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni. 

Kérjük minden felelős polgártársunkat, hogy​ büntetésük helyett​ tegyen meg minden tőle telhetőt ezen emberek életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Csak a szociális és egészségügyi ágazat egységes, átgondolt, forrásokat is hozzárendelő együttműködése jelenthet európai, méltó megoldást​ ebben a kérdésben. El kell érni, hogy a rászoruló emberek​ valós segítséget kérhessenek és kaphassanak. ​

Úgy gondoljuk, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz. Amellett, hogy a törvényben foglaltakat aggályosnak tartjuk, meg kell jegyeznünk, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg ​és/​vagy rokkant. ​​​ Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, ​így ​végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz​.

​Kérjük a hatóságokat, hogy a​ folyamatban lévő és a jövőbeli ​eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet​,​ és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben ez szükséges. 

Kérjük továbbá a kormányzatot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel, amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi ​megoldására törekszik, írják közleményükben.

hirdetés

Könyveink