hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Áttörés a rákkezelésen átesők termékenységének megóvásában

A Napidoktor szerint erre egy kísérleti technológia segítségével született egészséges majom a bizonyíték.

Kyle Orwig, a Pittsburghi Egyetem kutatója és kutatócsapata egy pubertáskor előtti majomtól származó hereszövet egy részét fagyasztotta le. Később ennek segítségével spermiumot hoztak létre, amelyet felhasználva mesterséges megtermékenyítéssel egészséges nőstény majom született, amely a Grady nevet kapta.

A technika olyan jól működött, hogy az emberekkel végzett kutatások néhány éven belül el is kezdődhetnek – mondta Orwig.

A tudósok eredményeikről a Science című szaklapban számoltak be.

Orwig és kutatótársai fiatal hím majmoktól vett hereszövetet fagyasztottak le, majd sterilizálták az állatokat. Amikor a majmok elérték a pubertáskort, a tudósok felolvasztották a sejtmintákat és „visszaadták” az állatnak: egyszerűen a bőr alá ültették. A hormonok hatására a kis szövetdarabok növekedésnek indultak. Hónapokkal később a kutatók eltávolították őket, a belsejükben termelődött spermát begyűjtötték és lefagyasztották.

Az Oregoni Nemzeti Főemlőskutató Intézet munkatársai ezekkel a spermiumokkal megtermékenyítették nőstények petesejtjeit és beültették az így létrejött embriókat. Ennek eredményeként 2018 áprilisában született Grady.

A Pittsburghi Egyetem orvosi központja és néhány más kórház már most lefagyasztja a fiatal rákbetegek éretlen hereszöveteit abban a reményben, hogy mire a páciensek felnőnek és készen állnak a családalapításra, már biztosan tudni fogják, hogyan kell használni a szöveteket.

Hasonló kezelés nyújthat reményt a lányoknak is. A petesejtek a pubertás előtt éretlen állapotban vannak. A kutatók rákkezelés álló fiatal nőktől vett, tüszőket tartalmazó petefészekszövet-mintákat távolítottak el és fagyasztottak le abban a reményben, hogy a később visszaültetett, még éretlen petesejtek folytatják majd fejlődésüket. Beszámoltak már fiatal felnőttekkel végzett kutatások eredményességéről és gyerekszületésekről, és néhány kórház már lányoktól is gyűjt és tárol petefészekszövetet, közli a portál.

(forrás: napidoktor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink